Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 11., szombat, Mi, hol, mikor?

KÓRUSTALÁLKOZÓ. A Kriza János Unitárius Dalárda (fotó) 20 éves fennállásának tiszteletére kórustalálkozót szervez ma 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Laudate Kamarakórus, a Pastorala Kamarakórus, a Pro Musica Kamarakórus, a Régeni Áron Dalárda, a Székely István Dalkör, a Szemerjai Református Dalárda és a Vox Humana Kamarakórus.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

KAMARAZENE. Hétfőn 18 órától kamarazene-koncertet tart az Árkosi Kulturális Központ Bástya-házának koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes: Molnár Tibor (I. hegedű), Lokodi Károly (II. hegedű), Molnár József (brácsa), Zágoni Előd (cselló); meghívott: Constantin Stanciu (brácsa). Jegyeket (10 lej) előre is meg lehet vásárolni a székhelyen naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).

 

Istentisztelet az úzvölgyi hadi temetőért
Az úzvölgyi hadi temető körül kialakult helyzet rendezése egész Székelyföld számára kiemelt ügy és közös fellépést követel. A rendkívüli helyzet kapcsán alakult kezdeményezőbizottság, amelyben a politikum mellett a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vesznek, május 12-ére ökumenikus istentiszteletet hirdetett: mindenkit várnak az úzvölgyi hadi temetőbe vasárnap 15 órakor.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében ma 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai. Rendező: Botos Bálint.
VENDÉGJÁTÉK A VÁROSI SZÍNHÁZBAN. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Agatha Christie: A láthatatlan hóhér „...és már senki sem!” című előadását játssza a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében a Városi Színház Gábor Áron-bérleteseinek május 12-én, vasárnap 19 órától és a Toldi-bérleteseknek május 13-án, hétfőn 19 órától. A szabadjegyek ára: 15 és 20 lej.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától Így neveld a sárkányodat, magyarul beszélő; és Manu, a legsirályabb fecske, románul beszélő; 15.30-tól Bosszú­állók: Végjáték, román felirattal; 16.30-tól Két lépés távolság, román felirattal; 18.45-től Sarkvidék, román felirattal; 19 órától Miután, magyarul beszélő; 20.45-től Fej és írás, románul beszélő; 21 órától Csaló csajok, román felirattal. Vasárnap: 11 órától Csodapark, románul beszélő és Manu, a legsirályabb fecske, magyarul beszélő; 16.30-tól Csaló csajok, román felirattal; 17 órától A művészet templomai – Caravaggio: Vérről és lélekről, magyar felirattal; 18.30-tól A lángoló fiú, román felirattal; 18.45-től Két lépés távolság, román felirattal; 20.15-től Bosszúállók: végjáték, román felirattal; 21 órától Egri csillagok, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Lovagok lakomája – rajzverseny
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ Lovagok lakomája címmel rajzversenyt hirdet a Miénk a kastély gyermekprogram részeként. A rajzpályázatra 3–5, 6–9 és 10–13 éves korosztály jelentkezhet egyénileg vagy csoportosan. Egy adott óvodából/iskolából több csoport is leteheti pályamunkáit, amelyeket közös borítékban kell benyújtani. Minden gyermek egy darab színes vagy fekete-fehér rajzzal indulhat korcsoportjában. A munkák kötelezően kézzel készítettek, A4-es méretűek kell hogy legyenek. Az elektronikusan szerkesztett, nyomtatott anyagokat nem veszik figyelembe. A rajzok hátán fel kell tüntetni a készítő nevét, életkorát, csoportját vagy osztályát; az óvodája/iskolája nevét, elérhetőségét: település, telefonszám, e-mail-cím; a rajz címét, ha van (amennyiben nincs, a verseny témája a cím). Az első helyezettek díjai: az egyéni pályázóknak belépő a Cimborák Bábszínház 2019/2020-as évadának bemutató előadásaira; csoportos pályázóknak (osztályközösségek) A kenyér útja – tematikus kirándulás. A második és harmadik helyezettek nyereményekben részesülnek. Minden benevező gyermek munkáját a BBQ Fesztiválra szóló családos belépővel jutalmazzák, amelyeket a munkák leadásakor lehet átvenni. A pályamunkákat május 15-én 16 óráig kérik eljuttatni a Kovászna Megyei Művelődési Központ titkárságára.

 

Faültetési rendezvény Kézdiszentléleken
A kézdiszentléleki közösségi parkban ma egész napos faültetési rendezvényre hívják és várják az érdeklődőket és a családokat. A program: 9 órától a résztvevők és a helyi termékkiállítók érkezése, 10 órától csemeteültetés, 10.30-tól áldás és ima a jövő nemzedékért, 11 órától ünnepélyes megnyitó, 11.15-től konferencia a helyi termékek fontosságáról és a tudatos vásárlói magatartás kialakításáról, 12 órától ifjúsági és gyermekfoglalkozások, 13 órától szekértoló verseny, 14 órától ebéd, 15 órától népdalcsokor-összeállítás, 16 órától a Kifli zenekar koncertje, 17.30-tól népzene és néptáncgála.

 

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban május 14-én, kedden 18 órától a Balassi Intézet szervezésében Szederkényi Olga szerkesztő bemutatja a Konyhaszótár, avagy Alexandre Dumas Irodalmi Szakácskönyv című kötetet.

 

Röviden
VIRÁGKIÁLLÍTÁS ÉS TERMÉKVÁSÁR. A megyeszékhely főterén hétvégén ötödik alkalommal szervezi meg a kertészeti és virágkiállítást a Tega Rt. a Gardenline Kft. kezdeményezésére és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával partnerségben. Ugyanott sor kerül a termelők és kézművesek vásárára is.
TAKARÍTÁS. A volt Zöldőrség tagjai a The Woodview Movement nevű mozgalom arculata alatt újabb közösségi nagytakarítást szerveznek ma 10 órától a 4-es kilométerkőnél, ahová várják a segíteni vágyókat. A célterület ezúttal Sepsiszentgyörgy Előpatak felőli kijáratától a Benedek-mezőig terjedő útszakasz, az esemény központi helyszíne a 4-es kilométerkőnél, a kőszínpadnál lesz.
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten a jövő héten naponta 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
BESZÉLGETÉS SHAKESPEARE-RŐL. Május 14-én, kedden 19 órától a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében dr. Kovács Levente rendező, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem volt dékánja és dr. Nagy Attila egyetemi tanár,  Shakespeare-kutató nyilvánosan beszélget Szabadon Shakespeare-ről címmel. Moderátor: Tulit Éva színésznő. A vitát nyílt beszélgetés követi. Várnak minden művészetkedvelőt. A belépés díjtalan.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Nicolae Iorga utca 20. szám alatti Sensiblu 3 (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a  Szorgalom sétány 22. szám alatti Galenus (0267 313 929); Kézdivásárhelyen vasárnapig a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-11: Magazin - :

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron

A gyermek olvasókra összpontosít a kilencedik Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amely csütörtökön nyílt meg a város egykori falai mellett haladó Fogoly utcában felállított színpadon.
2019-05-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Amit az öntömjénezés füstje nem takar

Miközben Klaus Iohannis államfő és holdudvara Nagyszebenben, Liviu Dragnea SZDP-elnök és övéi pedig Jászvásáron ünnepeltették magukat, Corina Creţu régiófejlesztésért felelős európai uniós biztos megint, sokadszorra megkongatta a vészharangot: Románia rosszul teljesít, az EU hétéves költségvetési ciklusának hatodik évében a rendelkezésére álló vissza nem térítendő támogatások mindössze 21 százalékát használta fel. Ez idő alatt egyetlen új autópályatervet nem adott le, és a regionális kórházak ügyében – amelyekből az ígért nyolc helyett mindössze háromnak a tervezése kezdődött el – sincs előrelépés, hónapok óta még csak nem is válaszolnak az erre vonatkozó levelekre.