Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Amit az öntömjénezés füstje nem takar

2019. május 11., szombat, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Miközben Klaus Iohannis államfő és holdudvara Nagyszebenben, Liviu Dragnea SZDP-elnök és övéi pedig Jászvásáron ünnepeltették magukat, Corina Creţu régiófejlesztésért felelős európai uniós biztos megint, sokadszorra megkongatta a vészharangot: Románia rosszul teljesít, az EU hétéves költségvetési ciklusának hatodik évében a rendelkezésére álló vissza nem térítendő támogatások mindössze 21 százalékát használta fel. Ez idő alatt egyetlen új autópályatervet nem adott le, és a regionális kórházak ügyében – amelyekből az ígért nyolc helyett mindössze háromnak a tervezése kezdődött el – sincs előrelépés, hónapok óta még csak nem is válaszolnak az erre vonatkozó levelekre.

Sok más mulasztás is van, de ezek a legfájóbbak, és sajnos nem lehet azzal napirendre térni fölöttük, hogy csak kampányszövegről van szó (Corina Creţu Victor Ponta volt kormányfő – főként az SZDP-ből táplálkozó – pártjának listavezetője az EP-választásokon), mert naponta tapasztaljuk, hogy igaza van az uniós biztosnak, még a megkezdett munkálatok is kibírhatatlan lassúsággal haladnak, újabb, gyors, nagy kaliberű fejlesztés pedig sehol sem mutatkozik, bármennyire próbálják sikeresnek beállítani a Dăncilă-kormányzást. Az európai alapokért felelős, nemrég lemondott miniszter, Rovana Plumb – aki viszont az SZDP listavezetője az EP-választásokon – még magyarázattal sem fárasztja magát a semmittevésért, holott a munkahelyén is legalább olyan ügyesen kellene sáfárkodnia, mint a magánéletében, ahol a napokban kavart botrányt, hogy kis jövedelemből sokra költ.

A román szociáldemokraták között amúgy kiemelkedően magas azoknak a politikusoknak az aránya, akinkek a hazai jövedelmi szintekhez mérten toronymagas – és többnyire meg nem érdemelt – állami fizetéséből sem futná fényűző palotákra, nyaralásokra, használati cikkekre, ám ők szemrebbenés nélkül siklanak át a zavaroson (legutóbb Marian Oprişan Vrancea megyei tanácselnök állította, hogy textilgyári kapusként nyugdíjba vonult édesanyjától kapta legújabb, százezer eurós gépkocsiját). Így már érthető, hogy miért nem haladnak a közberuházások Romániában, és nagy kérdés, hogy a függetlenségükre annyira rátarti bűnüldöző hatóságok miért nem lépnek ezekben az ügyekben – a legjobban azonban azt szeretnénk tudni mi, akik a nem ingyen kapott munkabérünkből élünk, jóval szerényebben, hogy mikor lesznek ennek az országnak olyan vezetői, akik legalább az általuk jó pénzért vállalt feladatokat elvégzik, tisztességesen és hozzáértéssel.

A román pártok választási listáinak kínálatából ítélve derűlátásra semmi okunk sincs, az uniós alapok más országok lakóinak életszínvonalát fogják emelni, ahova egyre több román állampolgár fog áttelepülni a már elment milliók után. Jó lett volna, ha erről is beszélnek Nagyszebenben és Jászvásáron, az öntömjénezésből ugyanis nem lesz sem autópálya, sem kórház, sem általános jólét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

KÓRUSTALÁLKOZÓ. A Kriza János Unitárius Dalárda (fotó) 20 éves fennállásának tiszteletére kórustalálkozót szervez ma 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Laudate Kamarakórus, a Pastorala Kamarakórus, a Pro Musica Kamarakórus, a Régeni Áron Dalárda, a Székely István Dalkör, a Szemerjai Református Dalárda és a Vox Humana Kamarakórus.
2019-05-11: Közélet - Nagy D. István:

Parázs vita a Szent György Napokról

Erős kiszólásokkal fűszerezve tette szóvá sepsiszentgyörgyi képviselő-testület rendkívüli ülésén Rodica Pârvan, a Szociáldemokrata Párt tanácstagja az önkormányzat elöljáróinak és a Szent György Napok szervezőinek a chișinăui néptáncegyüttes városnapi fellépését követő román zászlós felvonulást elítélő viszonyulását. Rodica Pârvan szerint ez újabb egyértelmű jele annak, hogy a románságot minél hangsúlyosabban háttérbe kívánják szorítani Sepsiszentgyörgyön, és gyakorlatilag a többség kisebbség feletti diktatúrája alakult ki. Antal Árpád polgármester az esettel kapcsolatosan hétfőn már ismertetett álláspontját ismételte meg, határozottan elutasítva a képviselő további meredek vádjait.