Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Óvást emelt az államfő

2019. május 11., szombat, Belföld

Megtámadta az alkotmánybíróságon Klaus Iohannis államfő tegnap azokat a büntetőjogi törvénymódosításokat, amelyeket április végén néhány nap alatt fogadott el a parlament.

  • Forrás: presidency.ro
    Forrás: presidency.ro

A kormánykoalíció már tavaly nyáron módosította a büntető törvénykönyv és büntetőeljárási törvénykönyv számos előírását, ám ezek jelentős része alkotmányellenesnek bizonyult. Áprilisban a koalíció megpróbálta megmenteni azokat a módosításokat, amelyek tavaly nem akadtak fenn az alkotmányossági szűrőn, de ezekkel szemben Iohannis most újabb alkotmányossági óvást emelt. Korábban a kormánykoalíció azzal indokolta a büntetőjog módosításának szükségességét, hogy ki kell igazítani a törvény azon előírásait, amelyek az évek során alkotmánysértőnek bizonyultak. Az elnök mostani óvásában egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a parlament nem próbálkozott még egyszer ezeknek a cikkeknek a kijavításával, hanem letett módosításukról, hogy mielőbb hatályba léptethesse a reformnak azt a részét, amellyel nem volt gond. Így azonban a régi, szintén alkotmányellenes előírások maradnak érvényben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-05-11: Belföld - Fekete Réka:

Akadályozzák székelyföldi útjukat (Nemzetközi gyermekmentő szolgálat)

A romániai országos orvosi kamara mulasztása miatt elmarad a budapesti Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportjának jövő hétre tervezett székelyföldi útja. A szervezet sajnálattal közli, hogy több ezer gyermek és több tucat egészségügyi intézmény hiába várta az ötvenhetedik Hargita megyei kiszállást, mert a román orvosi kamara nem állította ki időben a szükséges engedélyeket.
2019-05-11: Belföld - :

Adókedvezmény várható

Mintegy 600 ezer adófizető mentesülhet az egészségbiztosítási hozzájárulás (CASS) befizetésének kötelezettsége alól a pénzügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet tervezetének értelmében.