Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzedékről nemzedékre 11.A dálnoki Péter család

2019. május 10., péntek, Élő múlt

Lélekszámban népes, lombos családfája volt ennek a famíliának régen, tagjai főleg lelkészekként, tanítókként-tanárokként szétszóródtak a megyében, Székelyföldön és a Kárpát-hazában, a földbirtokosok pedig itthon biztosították a gazdasági hátteret, az éltető vagyont.

  • A Péter család címere (1665) – a családi hagyatékból
    A Péter család címere (1665) – a családi hagyatékból

Első említésük 1578-ból való egy Szászné árnyéka erdőrész cseréjéről szóló okiratban, a helynevet ma is ismerik a dálnokiak. Orbán Balázs A Székelyföld leírásában említi, hogy midőn Báthori István a lengyel királyság trónjának elfoglalására ment, dálnoki darabontok csoportja kísérte, amelynek Péter Simon volt a vezetője. Ennek az eseménynek az emlékét őrzi jelenleg is a falu határában a Darabontok erdeje, amelyet a fejedelem ajándékozott Péter Simonnak. 1614-ben dálnoki Péter Péter, Tamás és György felesküdött Rudolf király hűségére, Péter Ferenc pedig 1665-ben címeres nemeslevelet kapott Apafi Mihály fejedelemtől. Az erdőadományozás is azt bizonyítja, hogy a székelyek nemcsak úgy, ajándék fejében, hanem hűséges szolgálatuk után részesültek adományokban, kaptak nemeslevelet és családi címert is.

 

A naplóíró Péter Gerő református pap

 

A Péter família családfáját többen is összeállították. Nekünk a Sepsikőröspatakon élő Zsigmond Sándorné Péter Ildikó mérnök-tanár, adatközlőnk tulajdonában levő példányt volt alkalmunk megtekinteni. A szétszóródott család leszármazottjai más-más településeken élnek, az ősi fészekben, Dálnokon megfogyatkoztak, egyetlen család viseli a Péter nevet. Több okból (és helyszűke miatt) három családi ágat mutatunk be, amelyek férfiúi és női ágon is ennek a családnak a képviselői.

Az első ág Péter Antal (1757–1835) pávai református pap Antal nevű étfalvi lelkész fiának a fiáé, Péter Károly (sz. 1834) szörcsei református esperes-lelkészé. Az ő gyermeke volt Péter Mózes (1870–1930), a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium igazgató-tanára. Az algimnázium, a székelyudvarhelyi kollégium diákjaként nyert filológus diplomát a kolozsvári tudományegyetemen (1895). 35 évig szolgálta a Mikó-kollégiumot, amelyből 14 évig töltötte be nagy tisztelettel övezve az igazgatói állást. 23 évig volt a Székely Nemzeti Múzeum őre. Gazdag vallástörténeti kutatómunkát végzett, szerkesztette a kollégiumi értesítőket, évkönyveket, részletes tanulmányt írt a reformáció történetéről. Fia, Péter László a Mikó-kollégium diákjaként a rövidtávfutás bajnokaként vett részt az 1928-as amszterdami olimpián, atlétikai versenyeken nyert érmeivel és kupáival tűnt ki.

 

Zsigmondné Péter Ildikó, az adatközlő

 

A család második ágába a kollégiumi igazgató Péter Mózes testvéröccsének, Péter Lajosnak a dédunokái tartoznak: a Bikfalván élő Péter Alpár (sz. 1976) és a Temesváron alkotó Péter Attila (sz. 1979) kortárs testvér képzőművészek. Alpár három kisgyermeke – Bercel Regő, Árnika és Simon – a dálnoki Péter-családfa zsenge rügyei.

 

Péter Alpár képzőművész

 

A harmadik ág is élő. Ide tartozik Péter Gergely étfalvi földbirtokos fia, Péter Gerő (1879–1853) keresztvári és étfalvi református lelkipásztor és naplóíró. Az ő unokája Péter Ildikó adatközlőnk, a családfakutató, és első unokatestvére, Szőts Levente (1951) Étfalván élő nyugalmazott testnevelő tanár, Szőtsné Péter Dóra leányágra szakadt fia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 937
szavazógép
2019-05-03: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Baróti Szabó Dávid és a Szabó család (Nemzedékről nemzedékre 10.)

Pályám kezdetén, baróti lakosként érdekelt Baróti Szabó Dávid (1739–1819) költő, pap tanár és nyelvújító személye, munkássága. Sejtettem, hogy lelkében éppen annyira munkált a honvágy, miként azt zágoni Mikes Kelemen is érezte rodostói magányában. Származása felől viták is pörögtek, s több Baróton élő Szabó család is magáénak tartotta.
2019-05-12: Sport - Miska Brigitta:

Négygólos vereség Hadnagy búcsúmérkőzésén (Labdarúgás, I. liga)

Az élvonalbeli labdarúgó bajnokság felsőházi rájátszásának 9. fordulója után biztossá vált, hogy a Sepsi OSK a hatodik helyen zárja második élvonalbeli idényét. A piros-fehérek szombaton, idénybeli utolsó hazai mérkőzésükön 5–1 arányban kikaptak a FCSB-től, így a szezon legsúlyosabb vereségét könyvelhették el Hadnagy Attila búcsúmeccsén.