Jancsó Benedek történelmi emlékversenyKét háromszéki csapat dobogós

2019. május 13., hétfő, Közélet

Két háromszéki csapat ért el dobogós helyezést a harmadik alkalommal megtartott Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny szombati döntőjében, amelyet Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartottak. Az első fordulóban részt vett huszonnyolc csapat közül a tíz továbbjutó mérte össze tudását és rátermettségét a magyarországi Jancsó Alapítvány által meghirdetett, a székelyföldi önkormányzatok által támogatott vetélkedőn: öt háromszéki, három Maros és két Hargita megyei, 7. és 8. osztályos tanulókból álló háromfős csapat.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az ünnepélyes megnyitón a résztvevőket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója üdvözölte, majd Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke köszöntötte a diákokat és tanáraikat, külön kiemelve két háromszéki iskolát, amelyek mindhárom alkalommal részt vettek a versenyen – a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnáziumot és a mikóújfalusi Fejér Ákos Általános Iskolát. Elmondta, a jelenlévők mind nyertesek, hisz számukra egy hét balatoni nyaralást biztosít a Magyar Országgyűlés elnöke. A tudós előd szellemének ápolásáért Jancsó Benedek-emlékérmet adott át Egyed Ákos történész akadémikusnak, a zsűri elnökének, Vargha Mihálynak és távollétében Tamás Sándor háromszéki tanácselnöknek is.

A Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Kiadójának képviseletében jelen lévő Csikány Tamás történész kiemelte, fontos a történelmet ismerni, mert azáltal sokkal erősebben kötődünk hazánkhoz, a közösséghez, amelyhez tartozunk, hisz ahhoz, hogy egy nemzethez tartozzunk, nem elég zászlókat lobogtatni, tudnunk kell, hogy miért szeretjük hazánkat, miért vagyunk büszkék magyarságunkra, székelységünkre.

Egyed Ákos elmondta, szeretné, ha a résztvevők átéreznék a hely szellemét, hisz innen indult Háromszék önvédelmi harca 1848-ban. Az önvédelmi harc – más eszközökkel – napjainkban is folyik, mondotta, és azt kívánta, hogy a székelységnek mindig a szabadság legyen a jelszava. Ezt követően elénekelték a magyar himnuszt, majd Jancsó Benedek szobra előtt egyperces néma csenddel adóztak a tudós emlékének.

A vetélkedőt Jancsó András irányításával tartották. Az idei téma az Erdély aranykorának nevezett időszak, azaz Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének ideje. A döntőben előbb kérdésekre kellett válaszolni, majd csapatonként egy-egy történelmi szerepjátékot mutattak be a csapatok.

A vetélkedőt – szintúgy, mint tavaly – a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata nyerte (a régi csapat egy tagja most is erősítette a versenyzőket), megosztott második helyezést ért el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a dicsőszentmártoni Traian Általános Iskola, a harmadik helyen végzett a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és az ádámosi általános iskola csapata.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1521
szavazógép
2019-05-13: Szabadidő - Bokor Gábor:

Székely nyúl, a miénk

Haszonállat, házi kedvenc, tenyésztők féltve őrzött kincse. Fajtatisztán, kevert állományban, de a nyúl – mert erről a kedves állatról van szó – szinte minden háztájiban megtalálható, sőt, városon, tömbházakban is sokan tartanak tapsifülest. Nehéz dönteni a tartandó nyúl fajtáját illetően. Egyik törpe, másik óriás, rengeteg színváltozatban, arról nem is beszélve, hogy hozamuk tekintetében is nagy a változatosság. Utóbbi kritérium ugyancsak fontos, hiszen a természet törvénye, hogy a házi nyuszik előbb vagy utóbb a tepsiben fejezik be földi pályafutásukat, jobban mondva ugrándozásukat.
2019-05-13: Jegyzet - Kuti János:

Az utolsó ebéd (A múlt hét)

Az Európai Unió vezérei még egy utolsó munkaebédre hívták össze Nagyszebenbe az unió tagállamainak vezetőit a május 26-i választások előtt. Azért nem munkavacsorára, mert akkor azt hihették volna a résztvevők, hogy ez egy utolsó vacsora, ami egyáltalán nem hangzott volna jól. Az utolsó ebédről nem készült a Leonardo da Vinciéhez hasonló festmény, viszont láttam egy fényképet, amelyen úgy tűnt, hogy a résztvevők vegetáriánusok, mert az asztalokon semmi más étel nem látszik, csak holmi sárga virágú növények az üres poharak és tányérok mellett. Aztán a résztvevők egy családi fotón mosolyognak a Nagyszebenben elért eredményes összeröffenés kapcsán.