Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A múlt hétAz utolsó ebéd

2019. május 13., hétfő, Jegyzet
Kuti János

Az Európai Unió vezérei még egy utolsó munkaebédre hívták össze Nagyszebenbe az unió tagállamainak vezetőit a május 26-i választások előtt. Azért nem munkavacsorára, mert akkor azt hihették volna a résztvevők, hogy ez egy utolsó vacsora, ami egyáltalán nem hangzott volna jól. Az utolsó ebédről nem készült a Leonardo da Vinciéhez hasonló festmény, viszont láttam egy fényképet, amelyen úgy tűnt, hogy a résztvevők vegetáriánusok, mert az asztalokon semmi más étel nem látszik, csak holmi sárga virágú növények az üres poharak és tányérok mellett. Aztán a résztvevők egy családi fotón mosolyognak a Nagyszebenben elért eredményes összeröffenés kapcsán.

Az utolsó ebéden Júdás, az Európai Unió elárulója, Nagy-Britannia képviselője nem volt jelen. A mi miniszterelnöknőnket, Viorica Dăncilăt viszont nem hívták meg. A szabályok szerint nem is kellett, mert minden országot csak egy személy, estünkben Romániát Iohannis képviselte, de ő aztán nagyon. Legalább a morzsára meginvitálhatta volna Dăncilă asszonyt is, de nem tette, mert vagy szégyellte, mint rosszalkodó szegény rokont, vagy attól tartott, hogy bakizik.

Kormányfőnk az utolsó percig reménykedett a meghívásban, ezért Nagyszeben körül ólálkodott és erdélyi városokat látogatott meg, akárcsak egy másik kormányfő, Orbán Viktor, és most emiatt újólag előkerülhet a társszuverenitás veszélyének emlegetése. Az a szomorú, hogy míg Dăncilăt még a párttársai közül kikerült államfők magánbeszélgetésen sem voltak hajlandóak fogadni, addig például a francia elnök, Macron az uniós jelölt Cioloşsal parolázott. Iohannis a zárt ajtók mögött elsírhatta magát, hogy agyondolgozza magát annak érdekében, hogy Romániát jó útra térítse, de sajnos jelenlegi kormányunk miatt semmire nem jut.

Állandóan rossz fát akarnak tenni a tűzre, és emiatt neki – készenlétben állva – minden törvényjavaslatukat muszáj megtámadnia az alkotmánybíróságon. Itt volt a jó alkalom rávenni az unió vezetőit és a jelen levő kormányfőket, megszavaztatni azt, hogy ő vehesse kézbe Románia sorsát. Csak azt nem értem, miért mind akar elnök lenni, amikor látja, hogy az elnökség a hazai politikában nagyjából annyit jelent, mint Bécsben a nix. Ha igazából akar valamit (mert lenne mit) tenni Romániáért, induljon a parlamenti választásokon, és azzal akkorát tud tolni Ludovic Orbanék liberális szekerén, hogy biztosan megnyerik a választásokat, és akkor miniszterelnök lehet, aki rendbe rakhatja a hazája szénáját.

Végül is a nagyszebeni csúcs jól sikerült azoknak, akik eljutottak a csúcsra. Donald Tusk a hetedik mennyországban érezhette magát, mert az összeröffenés végén tett egy szerelmi vallomást is saját és Európa nevében, mondván: „Egyszerűen beleszerettem Nagyszebenbe. És az egész Európa szerelmes lett önökbe.” A mai genderes világban semmin nem kell csodálkozni, még ha ilyen ferde hajlamai is vannak valakinek, akkor sem. De ne feledkezzünk meg a lényegről. A végén megszületett a nagyszebeni tízpontos nyilatkozat, amely nem kőbe vésett, mint a tízparancsolat, és amelynek be nem tartása esetén nincs szó a pokol tüzével való riogatásról, de a rosszalkodók ellen be akarják vetni az atomfegyvert (a 7-es cikkelyt), ami némi pénzmegvonással, szavazatfelfüggesztéssel járhat.

Biztató, mert az aláírók leszögezik, hogy meg fogják védeni Európát kelettől nyugatig, északtól délig. (De nem az illegális migránsoktól.) Megosztottság semmi. Együtt maradunk jóban, rosszban. (Mint a veszekedő, egymást kissé utáló, de mégis egymással maradó házastársak.) Védik az életmódunkat, a demokráciát, a jogállamiságot. (Ami nálunk nemigen van). Európa nagy lesz nagy ügyekben. (Merjünk nagyok lenni?) Az unió közelebb jön a polgárokhoz. (Már én is szeretném látni a közelünkben, mert egyelőre nem nagyon töri magát, például kisebbségi ügyekben.) Ott teljesítenek, ahol a leginkább fontos. (Nekik.) Tovább csökkentik az egyenlőtlenségeket. (Utolérjük a nyugatiakat, és ha nem vigyáznak, el is kerüljük őket!) Tovább segítenek a kiszolgáltatottaknak, megvédik polgáraikat és biztonságban tarják őket. (Nem rólunk van szó!) Európa felelős globális vezető lesz, és megvédenek a globális felmelegedéstől. (Jön a globális lehűlés?)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-13: Közélet - Szekeres Attila:

Két háromszéki csapat dobogós (Jancsó Benedek történelmi emlékverseny)

Két háromszéki csapat ért el dobogós helyezést a harmadik alkalommal megtartott Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny szombati döntőjében, amelyet Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartottak. Az első fordulóban részt vett huszonnyolc csapat közül a tíz továbbjutó mérte össze tudását és rátermettségét a magyarországi Jancsó Alapítvány által meghirdetett, a székelyföldi önkormányzatok által támogatott vetélkedőn: öt háromszéki, három Maros és két Hargita megyei, 7. és 8. osztályos tanulókból álló háromfős csapat.
2019-05-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
VENDÉGJÁTÉK A VÁROSI SZÍNHÁZBAN. A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Agatha Chris­tie: A láthatatlan hóhér „...és már senki sem!” című előadását játssza a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 19 órától a Városi Színház Toldi-bérleteseinek. A szabadjegyek ára 15 és 20 lej.