Hasznos szakmai út

2019. május 14., kedd, Gazdakör

Az elmúlt hétvégén a magyarországi Hódmezővásárhelyen megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra látogatott az erdővidéki gazdák egy csoportja. A kétnapos szakmai utat a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte. A tervek szerint Kovászna és Hargita megyéből közel ötven gazdának lett volna lehetősége elmenni a kiállításra, de csak az erdővidékiek éltek a lehetőséggel.

Kitűnő volt az erdővidéki gazdák hozzáállása, pozitívan mérték fel a lehetőséget. Lényegében azért mentek, hogy tájékozódjanak a gép- és fajállatkínálatról, árajánlatokat szerezzenek be a de minimis támogatás elnyeréséhez – mondta el érdeklődésünkre Nagy István falugazdász.

Nagy Károly mezőgazdasági eszközöket szeretne vásárolni a de minimis támogatásból. A hódmezővásárhelyi kiállításon sikerült előnyös árajánlatokat beszereznie. Forgóboronát, körbálázót, legelőpucoló gépet, szippantót, forgóekét és traktort kíván beszerezni – tudtuk meg. A traktorvásárlás prioritásként szerepelt a kiállításra látogató erdővidékiek körében. Tetszésüket leginkább egy lengyel gyártmányú, 50 lóerős traktor nyerte el. A keskeny gumikkal felszerelt erőgép kitűnően használható a burgonyatermesztésben, permetezéshez, szálastakarmány készítéséhez.

Hasznos volt a kiállítás megtekintése – mondta el érdeklődésünkre Bocskor László nagybaconi gazda, a helyi közbirtokosság elnöke. Első nap, pénteken esett az eső, többen mondták, jobb volna hazamenni. Másnapra azonban kiderült az idő, mindenki jól érezte magát, jó volt a hangulat, este, hazainduláskor már senki sem sietett felülni a buszra – osztotta meg Bocskor.

Mezőgazdasági gépekből, eszközökből, felszerelésekből nagy volt a választék, a pályázatokon gondolkodó gazdák sok árajánlatot is begyűjtöttek, nemcsak gépekről, hanem tenyészállatokról is – számolt be Bocskor.

A falugazdászok a következő utat május 18-ra, szombatra tervezik. Ez alkalommal a Maros megyei Sáromberkén szervezett Agromania mezőgazdasági kiállításra viszik el az érdeklődőket, összesen 49 személyt – olyan gazdákat, akik ugyancsak a de minimis támogatásra pályáznának.

Habár már több időpont is forgott közszájon, ismereteink szerint a „15 000 eurós magyar pályázatnak” is nevezett program pályázati felhívását még ebben a hónapban közzéteszik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2019-05-14: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Lépést tartó Kilyén

A Fennvaló és a nagy természet minden áldásával találkozik Kilyénben az ember: termőtalaja, mélységi és folyó vize, infrastruktúrája, míves épített öröksége, ezer lakost számláló kisközössége gazdagítja amolyan peremi településként Szent György lovag városát, három keresztény felekezete gondoskodik a lelkiekről, múltjának érdekességei, jelenének ajánlata érdemessé teszik arra, hogy mindenkori megállóhelye lehessen a felénk közeledő idegenforgalomnak.
2019-05-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem csökken a tej felvásárlási ára

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes és az egyesület alelnöke, Jákó Tibor tegnap újból a Covalact által tervezett tejárcsökkentés elkerülésének érdekében tárgyalt a tejgyár vezetőségével, a francia tulajdonos megbízottjával.