Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem csökken a tej felvásárlási ára

2019. május 14., kedd, Gazdakör

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes és az egyesület alelnöke, Jákó Tibor tegnap újból a Covalact által tervezett tejárcsökkentés elkerülésének érdekében tárgyalt a tejgyár vezetőségével, a francia tulajdonos megbízottjával.

A tegnapi tárgyalás eredményeként biztosították a gazdákat, hogy a következő időszakban nem fog csökkenni a tej átvételi ára – jelentette be Ötvös. „Fel kellett lépnünk, azt mondtuk, ha csökkentik az árat, sztrájkot szervezünk, lezárjuk a tejgyárat” – számolt be az elnök. Azt is elmondta, hogy a helyzetről tájékoztatta Petre Daea mezőgazdasági minisztert, aki támogatásáról biztosította a háromszéki tejtermelő gazdákat.

Jákó Tibor megerősítette: marad a jelenlegi ár, nem fogják csökkenteni az egységárat, ugyanannyit fognak fizetni továbbra is a tej literéért, mint a téli hónapokban. Az átlagos mennyiségen felüli tej kifizetését érintő korábbi szabály azonban továbbra is érvényben marad. Eszerint az október–április közötti időszakban leadott tej mennyisége alapján havi átlagot számítanak, a nyári hónapokban elfogadják az ehhez az átlaghoz viszonyított, plusz negyvenszázalékos többletet, ezt az alapáron fizetik ki. Az ezen felül leadott tejmennyiség literét azonban továbbra is 50 banis áron fogják kifizetni – részletezte Jákó.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1911
szavazógép
2019-05-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Hasznos szakmai út

Az elmúlt hétvégén a magyarországi Hódmezővásárhelyen megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra látogatott az erdővidéki gazdák egy csoportja. A kétnapos szakmai utat a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete szervezte. A tervek szerint Kovászna és Hargita megyéből közel ötven gazdának lett volna lehetősége elmenni a kiállításra, de csak az erdővidékiek éltek a lehetőséggel.
2019-05-14: Gazdakör - Incze Péter:

Megtérítik a biztosítások összegének egy részét

A változó éghajlat miatt az utóbbi időben jelentkező szokatlan időjárási jelenségek – jégesők, árvizek – okán Adrian Chesnoiu, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség vezérigazgatója felhívja a mezőgazdászok figyelmét, hogy uniós vidékfejlesztési pénzből, a 17.1-es intézkedés keretében visszatérítést kérhetnek a biztosítási díjak egy részére. Az igazgató azt szorgalmazza, hogy országos szinten minél többen éljenek a lehetőséggel.