Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erasmus program KézdivásárhelyenKisebbségekről is beszélnek a diákok

2019. május 14., kedd, Közélet

Tegnap kezdődött és szombaton ér véget a Bod Péter Tanítóképzőben az iskola Erasmus+ pályázati programjának kézdivásárhelyi szakasza. A rendezvényen öt ország hetven tanulója vesz részt, a diákok kisebbségi jogokról, illetve kisebbségben lévő nemzeti közösségek helyzetéről is beszélnek.

  • A fiatalok felkeresték a kézdivásárhelyi Báró Szentkereszty Stefánia-kápolnát is. A szerző felvétele
    A fiatalok felkeresték a kézdivásárhelyi Báró Szentkereszty Stefánia-kápolnát is. A szerző felvétele

Deme Ildikó tanárnőtől, programfelelőstől megtudtuk, hogy a tanítóképző 2018-ban pályázta meg sikeresen a programban való részvételt a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium segítségével – ők a program fő felelősei –,  Románián és Magyarországon kívül Bulgária, Görögország és Olaszország vesz részt a kétéves program lebonyolításában. Tegnap reggel a vendéglátó iskolában szerveztek bemutatót, amelyen az öt ország képviselői bemutatták a saját országukban érvényben lévő kisebbségi jogokat, illetve a kisebbségek helyzetét. Délelőtt a résztvevők meglátogatták az Ady Endre utcában levő 1. számú elhelyező központot, ahol a 146 évvel ezelőtt báró Szentkereszty Stefánia által alapított szociális intézményt ismertették. Bálint Olga igazgató magyar, Jakabfi Tünde szociális munkás pedig angol nyelven mutatta be az intézményben zajló szociális tevékenységeket, majd meglátogatták az udvaron található Báró Szentkereszty Stefánia-kápolnát. Kedden, szerdán és csütörtökön kirándulásokat szerveznek olyan helyekre, amelyek a kisebbségi történelemhez kötődnek, például elviszik a vendégeket az ezeréves határhoz. Pénteken tartják a játékokkal egybekötött különféle feladatok kiértékelését, szombaton pedig hazautaznak a vendégek. A program következő állomása az olaszországi iskola lesz, a zárórendezvényre Görögországban kerül majd sor.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Növelnék a paradicsomtermesztés támogatását

A Viața Satului mezőgazdasági műsor vendége volt Liviu Dragnea SZDP-elnök. A lehetőséget kihasználva Dragnea fontos bejelentéseket tett, többek között azt is, hogy emelik a fóliasátorban termelt paradicsom jelenlegi 3000 eurós támogatását. A pártelnök végezni szeretne az importőrök  maffiájával, a cél, hogy minél kevesebb importzöldség kerüljön a hazai piacra, és ezért a paradicsomtermesztés támogatását négyezer, illetve hatezer euróra fogják emelni – mondta.
2019-05-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

Köztünk járnak

Sok reményt nem érdemes fűzni Traian Băsescu volt államfő újabb „szekusügyéhez”, amit múlt héten a Szabad Európa Rádió romániai stúdiója hozott nyilvánosságra. A rádió honlapján közzétettek szerint az egykori titkosrendőrség irattárát vizsgáló tanács bíróság elé szándékszik állítani a Népi Mozgalom Pártjának szenátorát, az alakulat EP-listavezetőjét, mivel olyan információkra bukkantak, amelyek arra utalnak: egyetemi évei alatt Băsescu együttműködött a hírhedt Securitatéval.