Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Brüsszeli figyelmeztetésMegbüntethetik Romániát

2019. május 14., kedd, Belföld

Az Európai Bizottság (EB) haladéktalanul megkezdi a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha az életbe lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait – figyelmeztette Frans Timmermans a román vezetőket egy pénteken keltezett levélben, amelyet tegnap tett közzé a G4Media ellenzéki hírportál. A figyelmeztető levél elküldését tegnap Margaritis Schinas EB-szóvivő is megerősítette.

  • Forrás: bursa.ro
    Forrás: bursa.ro

Az EB első alelnöke Klaus Iohannis államfőnek, Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek küldött levelében felidézi: az EB az utóbbi hónapokban többször jelezte a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggodalmait, figyelmeztetve Bukarestet, hogy visszalépéseket észlel az utóbbi években elért fejlődéshez képest. Timmermans úgy látja: Románia nem vette figyelembe sem az EB, sem a Velencei Bizottság, sem a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) ajánlásait, a jogállamiság tiszteletben tartásával kapcsolatos gondok pedig tovább mélyültek az utóbbi időben. A büntető törvénykönyv, a büntetőeljárási törvénykönyv és a korrupciós bűncselekményekről szóló jogszabály múlt hónapban megszavazott módosításai gyakorlatilag büntetlenséget biztosítanak az elkövetőknek egy sor bűncselekmény – köztük korrupciós cselekmények – esetében.

Timmermans példaként az elévülési határidők csökkentését említette, ami szerinte oda vezethet, hogy sok esetben nem születik idejében jogerős ítélet olyan súlyos bűncselekmények – pénzhamisítás, piaci visszaélés vagy gyermekpornográfia – esetében, amelyek tényleges, arányos és elrettentő büntetését európai irányelvek szabályozzák. Azt is kifogásolja, hogy a büntetőjog módosítása felére csökkentené a büntetést azoknál a korrupt tisztségviselőknél, akik megtérítik az okozott kárt: ez aláássa a büntetőjog elrettentő hatását, véli Timmermans, aki szerint a bizonyítási eljárás feltételeinek szigorítása akadályozza a bűnüldözést, visszaveti a korrupció elleni harcot és az EU pénzügyi érdekeit.

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással.

Hozzátette: a jogállamisági eljárás azt az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM) fogja felváltani, amellyel az EB a romániai igazságügy helyzetét tartja megfigyelés alatt az ország 2007-es tagfelvétele óta. Az EB első alelnöke a román vezetőkhöz intézett levelében leszögezte: „Romániának természetesen továbbra is kötelessége lesz betartani az EU-ba belépéskor vállalt kötelezettségeit, és a CVM ajánlásai mindaddig érvényben maradnak, amíg Románia maradéktalanul és kielégítően nem teljesíti őket”.

Tegnap az EB szóvivője azt nyilatkozta: ha Romániá­ban nem végzik el mielőbb a szükséges módosításokat vagy további, hasonlóan negatív intézkedések születnek az igazságügyi rendszer függetlenségét, a korrupció elleni küzdelmet és a büntetőjog módosítását illetően, az EB haladéktalanul megindítja a jogállamiságot védő eljárást és felfüggeszti az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust. Margaritis Shinas hozzátette: az EB továbbra is segíteni kívánja a romániai hatóságokat, hogy közösen találjanak megoldásokat a jogállamiságot érintő problémákra, és továbbra is készen áll a konstruktív párbeszédre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-05-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

Köztünk járnak

Sok reményt nem érdemes fűzni Traian Băsescu volt államfő újabb „szekusügyéhez”, amit múlt héten a Szabad Európa Rádió romániai stúdiója hozott nyilvánosságra. A rádió honlapján közzétettek szerint az egykori titkosrendőrség irattárát vizsgáló tanács bíróság elé szándékszik állítani a Népi Mozgalom Pártjának szenátorát, az alakulat EP-listavezetőjét, mivel olyan információkra bukkantak, amelyek arra utalnak: egyetemi évei alatt Băsescu együttműködött a hírhedt Securitatéval.
2019-05-14: Belföld - :

Bejutási küszöb alatt az RMDSZ (Ep-választások)

Jelentősen megnőtt Romániában azon választók aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az európai parlamenti (EP-) választáson – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amely az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri.