Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ep-választásokBejutási küszöb alatt az RMDSZ

2019. május 14., kedd, Belföld

Jelentősen megnőtt Romániában azon választók aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az európai parlamenti (EP-) választáson – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amely az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri.

  • Fotó: RMDSZ
    Fotó: RMDSZ

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet április 12. és május 3. között készült, tegnap közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan és további mintegy 31 százaléka nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-i EP-választáson. A tavaly november és idén március között rendezett korábbi három felmérésében a jogosultak 26–27 százaléka ígérte biztosra és további 41–42 százaléka nevezte valószínűnek részvételét az EP-választáson. A felmérés készítői az EP-választás napjára kiírt korrupcióellenes népszavazással hozták összefüggésbe a látványos változást. A megkérdezettek 59 százaléka helyeselte, 23,8 százaléka helytelenítette, hogy Klaus Iohannis népszavazást írt ki.

Ami a pártpreferenciákat illeti, most már az INSCOP is ellenzéki győzelmet jósol: a határozott opcióval rendelkezők 27,6 százaléka szavazna Nemzeti Liberális Pártra (NLP), a Szociáldemokrata Pártra (SZDP) pedig 25,5 százalék. Dacian Cioloş volt kormányfő pártszövetsége 16,5,  a kisebbik kormánypárt 9,2, Victor Ponta alakulata 9,1 százalékon áll.

A háromszázalékos hibahatárral készült felmérés most már csak 4,8 százalékos eredményt jósol az RMDSZ-nek, amely a korábbi, március 5–13. időszakban végzett felmérésben még öt százalékon állt. A magyar jelöltlista támogatottsága alapvetően azon múlik, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson a névjegyszékben szereplők 32,4 százaléka vett részt.

 

Tőkés Lászlónak még nincs javaslata

Tőkés Lászlónak és az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) még nincs javaslata a tanács szimpatizánsai számára a május 26-i európai parlamenti választásokra. Erről a mandátuma végéhez érkező európai parlamenti képviselő tegnap nagyváradi sajtótájékoztatóján beszélt, utána pedig az MTI-nek kifejtette, hogy az RMDSZ – azáltal, hogy elutasította a tárgyalási kezdeményezéseket – „egyoldalúan lemondott az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szavazóiról”. Emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarság a 2009-es európai parlamenti választásokon érte el a legjobb eredményt, amikor az RMDSZ összefogott az EMNT-vel, és a közös jelöltlistát éppen ő vezette. Amiatt, hogy a mostani EP-választásokon nem jött létre ilyen összefogás, Tőkés szerint „egyoldalúan és kizárólag az RMDSZ-t terheli a felelősség”.

A 2014-ben a Fidesz listáján megválasztott Tőkés László bírálta a Királyhágó-melléki Református Egyházkerületet is, amiért a püspökség az RMDSZ vezetőivel együtt készül kampányrendezvényen részt venni május 15-én. A volt püspök szerint ez teljesen idegen az egyház szellemétől. Problematikusnak ítéli a Fidesz és az RMDSZ együttműködését annak fényében, ahogy a bukaresti magyar képviselet kiveszi részét a román szocialisták és liberálisok támogatásából, és azt is kifogásolja, hogy „az RMDSZ választási diskurzusából és programjából szinte teljes mértékben hiányzik Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontja, nevezetesen a migránskérdés, valamint az európai és nemzeti keresztény örökség védelme”.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: még nem döntötte el, mit tesz május 26-án, és azon honfitársainak, akiknek szavazatairól az RMDSZ eleve lemondott a szűk pártérdekű listaállítással, csak azt tudja tanácsolni, hogy járjanak el legjobb belátásuk és lelkiismeretük szerint.

Tőkés László az általa legfontosabbnak ítélt erdélyi magyar gondokra is kitért: a a MOGYE beolvasztásának, felszámolásának folyamatára, az „ezer sebből vérző” romániai magyar oktatás egészére, valamint az ártatlanul bebörtönzött székelyföldi politikai foglyokra. „Mentsük meg egyetemünket, és szabadítsuk ki foglyainkat!” – jelentette ki Tőkés, aki szerint ennek a politikai napiparancsnak a teljesítése érdekében az RMDSZ-nek legalább fel kellene függesztenie a kormánykoalícióval való együttműködést, és feltételekhez kellene kötnie Románia schengeni csatlakozásának támogatását.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-05-14: Belföld - :

Megbüntethetik Romániát (Brüsszeli figyelmeztetés)

Az Európai Bizottság (EB) haladéktalanul megkezdi a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha az életbe lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait – figyelmeztette Frans Timmermans a román vezetőket egy pénteken keltezett levélben, amelyet tegnap tett közzé a G4Media ellenzéki hírportál. A figyelmeztető levél elküldését tegnap Margaritis Schinas EB-szóvivő is megerősítette.
2019-05-14: Közélet - Fekete Réka:

Jól szerepeltek a háromszéki csapatok (Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő)

A negyedik osztályosok Benedek Elekre emlékeztek, a gimnáziumi és középiskolás diákoknak Sütő András munkásságát kellett idézniük a hét végén tartott Kőrösi Csoma Sándor Vetélkedő országos döntőjén. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által 27. alkalommal szervezett Magyar Nyelv Napjai Nagyenyeden rendezvénysorozat részeként rendezett versenyen tíz háromszéki csapat vett részt, közülük kilenc díjat, illetve dicséretet kapott.