Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Cannes-i filmfesztiválÉletműdíja miatt támadják Alain Delont

2019. május 15., szerda, Magazin

Az amerikai filmipar tavalyi távolmaradása után a hollywoodi stúdiók és sztárok idén ismét jelentős számban érkeznek a francia Riviérára, ahol tegnap este kezdődött a 72. cannes-i fesztivál. A francia sajtóban XXL-esnek beharangozott seregszemle hivatalos versenyprogramjában látható lesz az amerikai Quentin Tarantino és Terrence Malick, a spanyol Pedro Almodóvar, a kanadai Xavier Dolan, a brit Ken Loach és a francia Arnaud Desplechin legújabb filmje, ellátogat a fesztiválra többek között Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Léa Seydoux, Isabelle Huppert, Alain Delon, Bill Murray, Sylvester Stallone, valamint Diego Maradona, Elton John, Iggy Pop és Tom Waits is. A fesztivál művészeti igazgatója azonban védekezésre kényszerült Alain Delon vitatott életműdíja miatt.

  •  Botrányba keveredett az életműdíjra javasolt Alain Delon filmszínész Fotó: screencomment.com
    Botrányba keveredett az életműdíjra javasolt Alain Delon filmszínész Fotó: screencomment.com

Az Aranypálmáért versengő 21 film alkotói között  idén számos világsztár rendező van, köztük a leginkább várt Quentin Tarantino, aki 25 évvel a Ponyvaregény Aranypálmája után legújabb filmjében gyerekkora Hollywoodjának állít emléket. Az 1969-ben játszódó Volt egyszer egy Hollywood egy tévésztár és dublőrének története, a főszerepeket Leonardo DiCaprio és Brad Pitt alakítják.

A versenyben öt olyan film szerepel, amelynek rendezője egy vagy két alkalommal már elnyerte a fődíjat. Erre korábban csak 1949-ben, illetve 1982-ben volt példa. A 21-es mezőnybe 13 olyan film kapott meghívást, amelynek rendezője visszatérő vendége a fesztiválnak. Jim Jarmusch amerikai rendező The Dead Don’t Die (A halottak nem halnak meg) című zombifilmje nyitotta meg tegnap este a fesztivált Bill Murray-vel, Adam Driverrel és Iggy Poppal a főbb szerepekben. A 2017-ben zsűrielnök Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című versenyfilmjének főszerepét, egy melankolikus filmrendezőt Antonio Banderas alakítja. Az újoncok között Kelet-Európából a népszerű román rendezőnek, Corneliu Porumboiunak a Kanári-szigeteken játszódó Gomera című vígjátéka versenyezhet az Aranypálmáért. Thierry Frémaux művészeti igazgató szerint az idei válogatásban elsősorban olyan politikus, illetve romantikus alkotások versenyeznek, amelyek újraértelmezik a zsánerfilmek műfajait. A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Iñárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező.

Védekezésre kényszerült hétfői sajtótájékoztatóján Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója, miután egy interneten megjelent petícióban azt kérték a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki „a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont tiszteletbeli Aranypálmával a seregszemlén. A fesztiváligazgató szerint külön kell választani a francia világsztár munkásságát a véleményétől. Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelven megjelent petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá. „Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Aranypálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat” – mondta Thierry Frémaux Cannes-ban, a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a „politikai rendőrséget”. „Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (...) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak” – tette hozzá.

A tervek szerint a 83 éves francia filmszínészt – aki korábban elismerte, hogy megütött nőket, illetve természetellenesnek tartja a homoszexualitást – vasárnap tüntetik ki ünnepélyes keretek között. A 72. seregszemle hivatalos plakátján is eredetileg a fiatal Alain Delon szerepelt volna, de Agnes Varda márciusban bekövetkezett halála után végül a filmrendezőnő került rá. A petíció megfogalmazói úgy vélik, hogy „nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”. Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a „nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”. A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2019-05-15: Magazin - :

Elismerés Tompa Gábornak (UNITER díjátadó gála)

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója nyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb rendezésért járó díját William Shakespeare A velencei kalmár című drámájának színpadra állításáért.
2019-05-15: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Ropogós zöldségek, zamatos gyümölcsök hava

A friss zöldségekben bővelkedő tavasz és nyárelő méltán népszerű és kedvelt terménye a zsenge karalábé. A káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény nyersen is igen finom, nem mellesleg B1-, B2-, B6- és C-vitaminban gazdag, ugyanakkor kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Leggyakrabban levesként vagy egytálételként kerül a családi asztalra, rendszerint valamilyen hússal töltött változatban, azonban érdemes más társításban is elkészíteni a roppanós gumókat, melyek akár könnyed salátaként vagy csőben sütve is remekül helytállnak. A szezon másik sztárja az eper, s bár az aromás hazaira picit még várni kell, a boltok és a piaci árusok is kínálják már az illatos, üde gyümölcsöt, melynek elkészítése, felhasználási módja mondhatni a végtelenségig variálható. Különösen finom, ha a szezon másik aromás – ám megosztó – termésével, a fanyar ízű rebarbarával együtt készítjük el. Íme, néhány ötlet arra, hogyan hasznosítsuk a májusi ropogós zöldségeket, zamatos gyümölcsöket a konyhánkban.