Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Cannes-i filmfesztiválÉletműdíja miatt támadják Alain Delont

2019. május 15., szerda, Magazin

Az amerikai filmipar tavalyi távolmaradása után a hollywoodi stúdiók és sztárok idén ismét jelentős számban érkeznek a francia Riviérára, ahol tegnap este kezdődött a 72. cannes-i fesztivál. A francia sajtóban XXL-esnek beharangozott seregszemle hivatalos versenyprogramjában látható lesz az amerikai Quentin Tarantino és Terrence Malick, a spanyol Pedro Almodóvar, a kanadai Xavier Dolan, a brit Ken Loach és a francia Arnaud Desplechin legújabb filmje, ellátogat a fesztiválra többek között Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Léa Seydoux, Isabelle Huppert, Alain Delon, Bill Murray, Sylvester Stallone, valamint Diego Maradona, Elton John, Iggy Pop és Tom Waits is. A fesztivál művészeti igazgatója azonban védekezésre kényszerült Alain Delon vitatott életműdíja miatt.

  •  Botrányba keveredett az életműdíjra javasolt Alain Delon filmszínész Fotó: screencomment.com
    Botrányba keveredett az életműdíjra javasolt Alain Delon filmszínész Fotó: screencomment.com

Az Aranypálmáért versengő 21 film alkotói között  idén számos világsztár rendező van, köztük a leginkább várt Quentin Tarantino, aki 25 évvel a Ponyvaregény Aranypálmája után legújabb filmjében gyerekkora Hollywoodjának állít emléket. Az 1969-ben játszódó Volt egyszer egy Hollywood egy tévésztár és dublőrének története, a főszerepeket Leonardo DiCaprio és Brad Pitt alakítják.

A versenyben öt olyan film szerepel, amelynek rendezője egy vagy két alkalommal már elnyerte a fődíjat. Erre korábban csak 1949-ben, illetve 1982-ben volt példa. A 21-es mezőnybe 13 olyan film kapott meghívást, amelynek rendezője visszatérő vendége a fesztiválnak. Jim Jarmusch amerikai rendező The Dead Don’t Die (A halottak nem halnak meg) című zombifilmje nyitotta meg tegnap este a fesztivált Bill Murray-vel, Adam Driverrel és Iggy Poppal a főbb szerepekben. A 2017-ben zsűrielnök Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című versenyfilmjének főszerepét, egy melankolikus filmrendezőt Antonio Banderas alakítja. Az újoncok között Kelet-Európából a népszerű román rendezőnek, Corneliu Porumboiunak a Kanári-szigeteken játszódó Gomera című vígjátéka versenyezhet az Aranypálmáért. Thierry Frémaux művészeti igazgató szerint az idei válogatásban elsősorban olyan politikus, illetve romantikus alkotások versenyeznek, amelyek újraértelmezik a zsánerfilmek műfajait. A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Iñárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező.

Védekezésre kényszerült hétfői sajtótájékoztatóján Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója, miután egy interneten megjelent petícióban azt kérték a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki „a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont tiszteletbeli Aranypálmával a seregszemlén. A fesztiváligazgató szerint külön kell választani a francia világsztár munkásságát a véleményétől. Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelven megjelent petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá. „Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Aranypálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat” – mondta Thierry Frémaux Cannes-ban, a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a „politikai rendőrséget”. „Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (...) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak” – tette hozzá.

A tervek szerint a 83 éves francia filmszínészt – aki korábban elismerte, hogy megütött nőket, illetve természetellenesnek tartja a homoszexualitást – vasárnap tüntetik ki ünnepélyes keretek között. A 72. seregszemle hivatalos plakátján is eredetileg a fiatal Alain Delon szerepelt volna, de Agnes Varda márciusban bekövetkezett halála után végül a filmrendezőnő került rá. A petíció megfogalmazói úgy vélik, hogy „nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”. Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a „nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”. A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-05-15: Magazin - :

Elismerés Tompa Gábornak (UNITER díjátadó gála)

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója nyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb rendezésért járó díját William Shakespeare A velencei kalmár című drámájának színpadra állításáért.
2019-05-15: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Ropogós zöldségek, zamatos gyümölcsök hava

A friss zöldségekben bővelkedő tavasz és nyárelő méltán népszerű és kedvelt terménye a zsenge karalábé. A káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény nyersen is igen finom, nem mellesleg B1-, B2-, B6- és C-vitaminban gazdag, ugyanakkor kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Leggyakrabban levesként vagy egytálételként kerül a családi asztalra, rendszerint valamilyen hússal töltött változatban, azonban érdemes más társításban is elkészíteni a roppanós gumókat, melyek akár könnyed salátaként vagy csőben sütve is remekül helytállnak. A szezon másik sztárja az eper, s bár az aromás hazaira picit még várni kell, a boltok és a piaci árusok is kínálják már az illatos, üde gyümölcsöt, melynek elkészítése, felhasználási módja mondhatni a végtelenségig variálható. Különösen finom, ha a szezon másik aromás – ám megosztó – termésével, a fanyar ízű rebarbarával együtt készítjük el. Íme, néhány ötlet arra, hogyan hasznosítsuk a májusi ropogós zöldségeket, zamatos gyümölcsöket a konyhánkban.