Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

UNITER díjátadó gálaElismerés Tompa Gábornak

2019. május 15., szerda, Magazin

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója nyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb rendezésért járó díját William Shakespeare A velencei kalmár című drámájának színpadra állításáért.

  • Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház
    Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

A romániai színházi szakma legrangosabb elismeréseit hétfő este adták át a kolozsvári román Nemzeti Színházban. Tompa Gábor távollétében Visky András, a magyar színház művészeti vezetője vette át a díjat. A Maszol.ro portál szerint Visky a díjazott rendezést modernnek, nagyvonalúnak, ugyanakkor nagyon merésznek és költőinek nevezte. Megköszönte egyben az UNITER Kolozsvári Állami Magyar Színháznak szentelt figyelmét és megállapította: „a kulturális érték átlép minden határt”.

A Velencei kalmárt tavaly szeptemberben mutatta be a kolozsvári magyar színház. A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Tompa Gábor az előadás kényes kérdésfelvetéséről beszélt. Megjegyezte: a Shakespeare idejében már létező velencei gettóban játszódó történet korábbi előadásai vitákat váltottak ki a zsidókérdésről, antiszemitizmusról. Kijelentette: a kolozsvári előadás a pénzhatalmi világelitben játszódik, nagyon gazdag bankárokról szól, akik azonban maguk is emberek, akiknek érzelmeik, indulataik, titkaik vannak. Az előadás olyan világot jelenít meg, amelyben a pénz és a profit válik az egyedüli istenné.

Tompa Gábort többször díjazta már a romániai színházi szakma: az év legjobb rendezőjének járó elismerést 1984-ben, 1987-ben, 1993-ban, 1997-ben, 2008-ban, az év legjobb előadásáért járó díjat 1989-ben, 1992-ben és 2008-ban kapta meg, 2002-ben pedig kiváló művész elismerést vett át.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2019-05-15: Magazin - :

Irodalmi díjakat adtak át Kolozsváron

Életműdíjként adták át Láng Gusztáv irodalomkritikusnak az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Méhes György-nagydíját, Kali Ágnes fiatal költő pedig Méhes György-debütdíjat vehetett át a kolozsvári Bulgakov kávézóban tartott hétfő esti átadón – írja internetes oldalán a Krónika.
2019-05-15: Magazin - :

Életműdíja miatt támadják Alain Delont (Cannes-i filmfesztivál)

Az amerikai filmipar tavalyi távolmaradása után a hollywoodi stúdiók és sztárok idén ismét jelentős számban érkeznek a francia Riviérára, ahol tegnap este kezdődött a 72. cannes-i fesztivál. A francia sajtóban XXL-esnek beharangozott seregszemle hivatalos versenyprogramjában látható lesz az amerikai Quentin Tarantino és Terrence Malick, a spanyol Pedro Almodóvar, a kanadai Xavier Dolan, a brit Ken Loach és a francia Arnaud Desplechin legújabb filmje, ellátogat a fesztiválra többek között Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Léa Seydoux, Isabelle Huppert, Alain Delon, Bill Murray, Sylvester Stallone, valamint Diego Maradona, Elton John, Iggy Pop és Tom Waits is. A fesztivál művészeti igazgatója azonban védekezésre kényszerült Alain Delon vitatott életműdíja miatt.