Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromezer fölött

2019. május 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Márciusban 3075 lej volt a hazai nettó átlagbér, ami 13,7 százalékkal volt magasabb a tavalyi év harmadik hónapjához képest – közölte az országos statisztikai intézet.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

Az előző hónaphoz viszonyított növekedés 4,8 százalékos volt. Havi összevetésben hasonló mértékű növekedést jegyeztek a bruttó átlagbérnél is, amely márciusban elérte az 5050 lejt. A legmagasabb jövedelmek az információs technológia ágazatban voltak, ott a nettó átlagbér 7491 lej volt, a legkisebb kereseteket a vendéglátóiparban jegyezték, ahol a nettó átlagbér 1752 lej volt az év harmadik hónapjában. A gazdaság legtöbb ágazatában a nominális nettó átlagbér nagyobb volt márciusban, mint az előző hónapban, a legnagyobb nettó bérnövekedést (67,8 százalék) pedig a dohánytermékek gyártásában regisztrálták. Az állami szektorban az oktatásban 3 százalékkal, az egészségügyben 1,4 százalékkal, a közigazgatásban 0,5 százalékkal kerestek többet az alkalmazottak az előző hónaphoz képest.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2019-05-15: Pénz, piac, vállalkozás - Váry O. Péter:

Ahány nyelv, annyi ember (Magánvállalkozás)

Közhelyként emlegetjük, de hatalmas az igazságtartalma a mondásnak: annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. És ezt sokan, egyre többen felismerik mifelénk is, hiszen az idegen, főképp a világnyelvek ismeretére egyre nagyobb a szükség – de hol tanulhat a felnőtt angolul, németül, spanyolul vagy éppen kínaiul? Alig fél éve indult Sepsiszentgyörgyön a Corepeta nyelviskola, fiatal vállalkozásként máris hatalmas, sőt, nem várt sikereket ért el: alapítója, Péter Zsuzsanna ugyanis eredetileg a felnőttek idegennyelv-oktatása szándékából alapította, aztán menet közben az elvárásoknak megfelelően változtatott. Kiderült ugyanis, hogy a románnyelv-órákat igényelik a legtöbben, felnőttek is, de főként a szülők gyermekeik számára.
2019-05-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Infláció

A márciusi 4 százalék után 4,11 százalékra nőtt áprilisban az egyéves inflációs ráta – közölte az országos statisztikai intézet. Februárban 3,83 százalék volt az infláció, tavaly év végén 3,3 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árindex az egy évvel korábbihoz képest.