Felvételi középiskolábaZűrzavart keltett egy rendelet

2019. május 15., szerda, Közélet

Az oktatási miniszter hétfőn módosította a középiskolai felvételi egyes időpontjait, majd kedden visszavonta a szóban forgó rendeletet, és maradt az eredeti naptár, miszerint a művészeti, teológiai, kétnyelvű és pedagógiai osztályokba felvételizők számára mától péntekig tartják a képességpróbákat.

  • A Plugor Sándor Művészeti Líceumban három szakon szerveznek képességpróbákat. Albert Levente archív felvétele
    A Plugor Sándor Művészeti Líceumban három szakon szerveznek képességpróbákat. Albert Levente archív felvétele

Lapunk érdeklődésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő elmondta: hétfőn megkapták az oktatási minisztérium rendeletét a felvételi időpontok módosításával, erről értesítették az érintett iskolákat, tegnap ellenben a szaktárca közölte, marad az eredeti felvételi naptár, és ezt is kiközölték az iskoláknak. A főtanfelügyelő úgy véli, a minisztérium kapkodásának oka, hogy még nincs jóváhagyott beiskolázási terv, hiszen azt a kormány áprilisban küldte vissza módosítva a szaktárcának, akkor, amikor már a megyék szintjén is a végleges számokkal kellett volna dolgozni. Drasztikusan csökkentették a kilencedikes helyeket, egyelőre nem tudni, hogy melyik megyében milyen oktatási formából veszik el ezeket, így Háromszéken is bizonytalan, hogy milyen osztályokat hirdetnek meg – közölte a főtanfelügyelő.

A beiskolázási terv elkészítésének folyamata az iskolákban kezdődik, amelyek javaslata alapján a tanfelügyelőségek már január-februárban összeállítják a megyei beiskolázási tervet, ezeket a minisztérium összesíti, és a kilencedik osztályok esetében oktatási típusokra lebontva országos sarokszámokat tüntet fel az általa összeállított és a kormány elé terjesztett beiskolázási tervben. Idén a beterjesztetthez képest 29 400 hellyel (1200 osztállyal) csökkentette a kormány a kínálatot a középiskolai oktatás IX. osztályaiban, ellenben ötezerrel növelte a szakiskolai helyeket és százhetvenöttel a katonai képzés helyeit. Az erre vonatkozó kormányhatározat április végén jelent meg, ráadásul több mint negyvenezer kilencedikes hellyel kevesebb (szám szerint 134 000) szerepel az országos kínálatban, mint ahány nyolcadikos diákot (175 463) a jelenlegi nyolcadikokban nyilvántartanak.

Marad tehát az eredeti felvételi naptár, miszerint mától péntekig tartanak az előzetes vizsgák a hivatásjellegű osztályokban. Háromszéken a megyei tanfelügyelőség által közzétett helyszíneken és időpontokban szervezik a szóban forgó előzetes vizsgákat. Ma a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi Református Kollégium teológiai osztályába iratkozók számára rendezik a felmérőket, mától péntekig a Plugor Sándor Művészeti Líceumban tartják a vizsgákat a színház, zene és képzőművészeti szakon, pénteken a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum katolikus osztályába felvételizők képességpróbáit szervezik, és szintén pénteken a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, illetve a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium pedagógiai osztályába jelentkezőket vizsgáztatják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2019-05-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Korlátozás

Mától nettó 19 eurócentes felső korlátja van az Európai Unión belüli telefonhívások percdíjának, SMS-enként pedig legfeljebb 6 eurócentet számolhatnak fel a szolgáltatók – közölte az Európai Bizottság.
2019-05-15: Közélet - Szekeres Attila:

Összefogással a vendégforgalomért

Az elmúlt év vendégforgalmi statisztikáit ismertették és európai uniós turizmusfejlesztési lehetőségekről beszéltek tegnap Sepsiszentgyörgyön a turisztikai információs irodában: Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának turizmusért felelő alelnöke, Gyerő József, Kovászna város polgármestere, László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, kampányoló képviselőjelölt.