Élet a Parkinson-kórralKözösen a jobb életminőségért

2019. május 15., szerda, Közélet

Második alkalommal szerveztek találkozót Sepsiszentgyörgyön Parkinson-kórban szenvedők és hozzátartozóik számára. A vasárnapi rendezvényen gyakorlatban mutatták be, hogy a tánc, zene, humor és a tai-csi egészségmegőrző mozgásművészet hogyan hat a betegek állapotának javítására.

Nem elég felírni a gyógyszert és ellenőrizni, hogy a páciens rendszeresen beveszi-e azt, hanem tenni kell életminősége javításáért is, amire többféle lehetőség van – hangsúlyozta dr. Todor-Simion Ghizela neurológus főorvos, az Élet a Parkinson-kórral találkozó kezdeményezője. Lapunk érdeklődésére elmondta, céljuk, hogy érzékenyítsék az érintetteket, hozzátartozóikat, de orvoskollégáikat is, hogy éljenek a különböző alternatív kezelések lehetőségével.

A meghívott közreműködők jó hangulatot teremtettek, a táncba és az ázsiai eredetű tai-csi gyakorlatokba bevonták a résztvevőket is. A rendezvény folytatása a tavaly decemberinek, amikor a logopédia, pszichológia, kinetoterápia szerepét hangsúlyozták a neurológiai betegek kiegészítő kezelésében. Todor doktornő és a köréje szerveződött szakembercsapat – a Tomorad röntgendiagnosztikai központ munkatársai, Kulcsár-Terza Réka logopédus, Rodica Rențea pszichológus – néhány hónapja összehangoltan segítik a Parkinson-kórban szenvedőket, s amint elkészül a Tomorad tornaterme, gyógytornát is biztosítanak a páciensek számára.

Kérdésünkre a neurológus elmondta, a Parkinson-kórban szenvedő betegek rehabilitációját az egészségbiztosítási pénztár nem támogatja, ezért ahhoz, hogy kedvezményesen tudják biztosítani az említett szolgáltatásokat, támogatókat keresnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2019-05-15: Közélet - Szekeres Attila:

Összefogással a vendégforgalomért

Az elmúlt év vendégforgalmi statisztikáit ismertették és európai uniós turizmusfejlesztési lehetőségekről beszéltek tegnap Sepsiszentgyörgyön a turisztikai információs irodában: Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának turizmusért felelő alelnöke, Gyerő József, Kovászna város polgármestere, László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, kampányoló képviselőjelölt.
2019-05-15: Jegyzet - Farcádi Botond:

Órákat késett a vonat, napokat késett a magyarázat (Tollraforgó)

Rendkívül kényelmetlen helyzetbe kerültek azok az utasok, akik múlt szerdán a Corona nemzetközi vonattal utaztak, a szerelvény ugyanis több mint hat órát vesztegelt Sepsiszentgyörgy és Tusnádfürdő között, miközben az utasoknak jóformán semmilyen magyarázattal nem szolgáltak az állami vasúti társaság alkalmazottjai.