Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A kommunizmus áldozatainak emlékéve

2019. május 15., szerda, Belföld

A kommunizmus áldozatainak emlékévévé nyilvánítja a 2019-es esztendőt Klaus Iohannis államelnök május 20-án, jövő hétfőn a Cotroceni-palotában tartandó ceremonián, tekintve, hogy idén decemberben lesz az 1989-es forradalom 30. évfordulója.

  • Forrás: Wikipedia
    Forrás: Wikipedia

Az államelnöki hivatal tájékoztatása szerint ez a ceremónia nyitja meg a témában szervezendő rendezvények sorát, amelyek az államelnök ez évi programjában szerepelnek. „Harminc évvel a véres 1989-es forradalom után Klaus Iohannis államelnök prioritásnak érzi a traumatikus múlt korrekt felvállalását, a kommunizmus visszaéléseinek és bűntetteinek az elítélését, illetve a demokrácia megerősítését. A hidegháború vége és a vasfüggöny lehullása utáni 30. évben az államelnök a demokrácia értékeinek és az emberi jogok védelmében hozott áldozatok fontosságát hangsúlyozza, és megtiszteli a szabadságért, a diktatúra ellen harcolók emlékét” – tudatja a közlemény. A május 20-ai ünnepélyes ceremónián volt politikai foglyok, antikommunista disszidensek, forradalmárok, az 1989. decemberi forradalom áldozatainak családjai, a központi hatóságok, a civil társadalom és a sajtó képviselői vesznek részt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-15: Belföld - :

Őrség Úzvölgyében

Huszonnégy órás őrséget állnak május 17-én a Magyar Polgári Párt (MPP) tagjai az úzvölgyi katonai temetőnél – jelentette ki a szervezet országos elnöke. Mezei János szerint az erdélyi magyarság százéves tapasztalata inti óvatosságra pártját – nem bíznak abban, hogy a sírkertben kialakított román parcella felavatásának tervezett időpontját valóban elhalasztja Dormánfalva polgármestere. Ezért a korábban meghirdetett dátumon, május 17-én éjféltől huszonnégy órán át szerveznek őrséget a sírkert közelében.
2019-05-15: Belföld - :

Áfakedvezmény élelmiszerekre

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa).