Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. május 16., csütörtök, Belföld

VAJON KI MOND IGAZAT? Liviu Dragnea SZDP-elnök hétfő reggel magához kérette Fouad Kokaly palesztin nagykövetet (miután előzőleg többször elutasította a vele való találkozást, amit a diplomata az izraeli román nagykövetség elköltöztetési szándéka miatt kért), aki a megbeszélést követően azt közölte: biztosítékot kapott arra, hogy Románia nem költözteti Tel Avivból Jeruzsálembe a nagykövetségét, noha korábban, amerikai magánlátogatásán Viorica Dăncilă ezt jelentette be, sőt, maga Dragnea is így nyilatkozott, nem kevés diplomáciai feszültséget okozva (Jordánia királya lemondta romániai útját, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt nem fogadták Marokkóban és más hasonlók).

  • Forrás: Camera Deputatilor
    Forrás: Camera Deputatilor

Fouad Kokaly hétfői bejelentését Dragnea idegesen cáfolta: azt magyarázta, hogy a külügyminisztérium befejezte elemzését Románia izraeli nagykövetségének esetleges elköltöztetéséről, de az elemzést a közel-keleti fejlemények miatt állandóan aktualizálják. Dragnea – aki Izraellel annak amerikai kapcsolatai, Palesztinával pedig az Arab Liga miatt kíván barátságot tartani – egyébként a napokban többször leégett: a nagyszebeni EU-csúcs résztvevői hivatalosan cáfolták, hogy Románia megbüntetéséről beszéltek volna Klaus Iohannis államfővel (ahogy az SZDP-elnök állította), és a jászvásári SZDP-nagygyűlés ellentüntetői által állítólag megvert öreget sem találják sehol a hatóságok. (Adevărul/Ziare.com)

TÉVES ÍTÉLET. Alaposan belezavarodott a bűncselekmények és az értük járó szabadságvesztés szövevényébe a bukaresti törvényszék egyik bírája, aki Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármester korrupciós ügyében mondta ki hétfő este az alapfokú ítéletet: tévedésből a neki járónál alacsonyabb büntetést szabott ki a volt elöljáróra. Oprescut több korrupciós bűncselekmény és pénzmosás miatt állították bíróság elé. A bírónő a pénzmosás vádja alól felmentette, ám vesztegetés elfogadása miatt négy év, bűnszövetkezet létesítése miatt egy év, hivatali vissza­élés miatt három év börtönbüntetést szabott ki az egykori főpolgármesterre. Az ítélet értelmében Oprescunak a legszigorúbb büntetést, a négyéves szabadságvesztést kell letöltenie, amelyhez hozzáadtak még egy év négy hónap pótlólagos büntetést, ami a többi büntetés egyharmadának felel meg. Ez öt év négy hónap, az ítéletben viszont négy év és négy hónap szerepel. A bíróság másnap kijavította a hibát, az ítélet azonban – amely 25 ezer euró és 695 ezer lej elkobzását is kimondja – megfellebbezhető. (Főtér)

ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK. A román határőrök tizenkét iraki és szíriai bevándorlót találtak egy furgonban elbújva kedd hajnalban a Nagylak–Csanádpalota határátkelőhelyen. A Magyarországra tartó, lett sofőr által vezetett, brit rendszámú furgont kockázatelemzés alapján vizsgálták át, az illegális bevándorlókat – köztük három gyermeket – a raktérből leválasztott rejtett fülkében össze­zsúfolódva találták meg. A sofőr ellen embercsempészet, a bevándorlók ellen tiltott határátlépési kísérlet miatt indul eljárás. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-16: Belföld - :

Jövőre elkészülhet a vidombáki légállomás

145,2 millió lejes ajánlattal a nagyszebeni SC Construcţii Rt. nyerte a brassó-vidombáki repülőtér termináljának megépítésére kiírt versenytárgyalást – jelentette be Adrian Veştea, a Brassó Megyei Tanács elnöke.
2019-05-16: Világfigyelő - :

Porosenko aláírta a nyelvtörvényt

Petro Porosenko leköszönő elnök aláírta tegnap az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.