Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Őrt állnak Úzvölgyében

2019. május 16., csütörtök, Közélet

Az úzvölgyi katonai temetőben tartott vasárnapi ökumenikus istentisztelet alkalmával tett vállalásukhoz híven őrt állnak Úzvölgyében a hősi temető védelmében – jelentette be Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Hegedüs Csilla európai parlamenti képviselőjelölttel közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

  • Múlt vasárnap ökumenikus istentiszteleten tiltakoztak a temetőfoglalás ellen. Fotó: Toró Attila
    Múlt vasárnap ökumenikus istentiszteleten tiltakoztak a temetőfoglalás ellen. Fotó: Toró Attila

Este nyolctól másnap délelőtt 11 óráig legalább kettesével, óránként váltva egymást állnak őrséget. Ott lesznek háromszéki történészek és hagyományőrzők, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, Borboly Csaba és Tamás Sándor, Hargita, illetve Kovászna megye tanácselnöke, Korodi Attila képviselő, s ő maga is. Ez üzenet azok felé, akik úgy érzeték, hogy az erdélyi magyarsággal ezt is el lehet művelni, mondotta Antal Árpád, hozzátéve, nem fogják hagyni, hogy az elkezdett gazemberséget folytassák. Folyamatosan jelen kell lenni, amíg visszaállítják a temetőt abba az állapotába, amilyen volt az egyoldalú gyalázkodás kezdete előtt.

Az Úzvölgyi Temetőért Kezdeményező Bizottsághoz befutott információk szerint csütörtökön 14 óráig több mint százan jelezték részvételüket az őrségváltásban.

Korábban Mezei János MPP-elnök is bejelentette: tagjaik huszonnégy órás őrséget állnak az úzvölgyi katonai temetőnél.

A Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az első világháborús osztrák-magyar sírkertben: ötvenkét betonkeresztet és egy nagyméretű, szintén beton kelta keresztet formájú emlékművet állított fel. Az avatóünnepséget május 17-re hirdették meg, ám a temetőgyalázás és -foglalás elleni magyar tiltakozás hatására formai okokból elhalasztották az avatást.

A bekerített, székelykapuval ellátott emlékhelyen 1994 után a közigazgatási tulajdonos csíkszentmártoni önkormányzat Magyarország honvédelmi minisztériumának hozzájárulásával, valamint civil szervezetek és természetes személyek adományaiból fokozatosan felújította. Az ismeretlen román katonákra emlékeztető betonkereszteket részben az 1917-ben eltemetett magyar katonák sírja fölé állították.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-16: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A Duna-Tisza között (Magunk keresése)

Szolnok, a szomszédos Abony és Cegléd több szállal kötődik mihozzánk, Alsó-Háromszékhez de Olthévízhez is. Sokáig elérhetetlen vidéknek tűnt a magyar föld ezen darabja is, egy ideig csak útlevéllel lehetett eljutni erre a vidékre, a családi kapcsolatokon kívül minden más témát, a családtörténeti tárgyú levelezést is árgus szemekkel figyelte a politikai rendőrség. Most már ez megváltozott, ma már csak vonzalom és útiköltség dolga a kapcsolattartás, gyökereink keresése.
2019-05-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kányádi Sándorra emlékeznek
A KALÁKA EGYÜTTES KÁNYÁDI-ESTJE. Valaki jár a fák hegyén címmel a budapesti Kaláka együttes és a Háromszék Táncegyüttes szervezésében ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református templomban tart előadást a Kaláka. Jegyek előadás előtt a helyszínen kaphatók.