Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jekatyerinburgi templomépítési konfliktusPutyin a helyben lakók megkérdezését javasolja

2019. május 17., péntek, Világfigyelő

A helyi lakosok véleményének felmérését javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap a jekatyerinburgi templomépítési konfliktus ügyében, amely miatt több napja tüntetnek Oroszország negyedik legnagyobb városában.

  • A jekatyerinburgi tiltakozók elbontották a parkjukat körbezáró kordont. FOTÓ: 444.HU / PAVEL LISITSYN / SPUTNIK
    A jekatyerinburgi tiltakozók elbontották a parkjukat körbezáró kordont. FOTÓ: 444.HU / PAVEL LISITSYN / SPUTNIK

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját véleménye legyen, s ha az érintett kerület lakóiról van szó, feltétlenül figyelembe kell venni a véleményüket. A templomnak egyesítenie, nem pedig megosztania kell az embereket. Ha megépítik a templomot, akkor az ingatlanfejlesztők alakítsanak ki máshol egy parkosított teret” – hangoztatta Putyin a Kreml politikáját támogató Összoroszországi Népfront Szocsiban zajló médiafórumán, tárgyalásos megoldást sürgetve a rohamrendőrök és az aktivisták között összetűzéseket kiváltó konfliktusban.

Szerda éjjel ismét ezrek tüntettek az Urál-hegység déli részén lévő Jekatyerinburgban annak a parknak a védelmében, ahol a templomot tervezik felépíteni. A rendőrség 33 embert őrizetbe vett az építkezés ellen szervezett, de hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson. Előző éjjel 26 embert állítottak elő a rendőrök, három tüntetőt pedig kórházba kellett szállítani az összecsapásokban szerzett sérüléseik miatt. A bíróság tegnap elrendelte 21 tüntető előzetes letartóztatását.

A hétfő óta egymást követő demonstrációknak egyre több résztvevője van. A tüntetők, akik közül többen más városokból érkeztek, kedden ledöntötték az építkezés helyszíne köré vont fémkerítést, amely helyett az elmúlt két napban az illetékesek betonpanelekkel megerősített kerítést kezdtek el felhúzni.

A Szent Katalin mártírról elnevezett ortodox templom újjáépítését a jekatyerinburgi kormányzat és két helyi nagyvállalat szorgalmazza a város megalapításának 300. évfordulójára, amelyet 2023-ban készülnek megünnepelni. A tiltakozók, akik úgy értesültek, hogy az ingatlanfejlesztők a vallási kegyhely mellett lakó- és üzleti ingatlanokat is fel kívánnak húzni a téren, ragaszkodnak ahhoz, hogy másfél millió lakosú városuk központjában megmaradhasson a zöld sziget.

A kedélyeket nem csitította le az sem, hogy a városi és a megyei vezetés a templomépítésre kijelölt Október tér helyett felajánlotta több más terület parkosítását. A helyi hatóságok azt állítják, hogy az építkezés helyszínéről a fákat Jekatyerinburg más pontjaira ültetik át.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán törvénysértőnek bélyegezte a demonstrációt, de közölte, hogy nem kíván beavatkozni. Tegnap – még azelőtt, hogy Putyin is megszólalt az ügyben – Peszkov indokoltnak nevezte az erő alkalmazását a „provokációval” szemben. Azt állította, hogy a vitatott helyszínen a templomon kívül semmi más nem épül majd. Arról, hogy az 1930-ban lerombolt, 66 méter magas templomot ne az eredeti helyén, hanem egy ahhoz közeli, parkosított téren építsék fel, februárban határozott az önkormányzat.

A liberális és ortodox értékek összecsapásának helyszínévé vált, az Urál-hegység lábánál fekvő iparváros egyebek között arról nevezetes, hogy a bolsevikok 1918-ban itt gyilkolták meg családostul az utolsó cárt, II. Miklóst. Innen indult el az első orosz elnök, Borisz Jelcin országos politikai karrierje, s a város élén 2013 és 2018 között ellenzéki politikus, Jevgenyij Rojzman állt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1167
szavazógép
2019-05-17: Közélet - Nagy D. István:

Ismét meghódítják Sepsiszentgyörgyöt (Háromszéki diáknapok)

Villámcsődülettel kezdődik ma délben Sepsiszentgyörgy főterén az idén 15. születésnapját ünneplő Háromszéki Diáknapok, amelynek mottója: csináld jól, de ne így. A háromnapos, a sport, a csapatépítés és a kultúra köré épülő feladatokkal teli rendezvény idén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által 2019-re meghirdetett Diákok éve eseménysorozat része, a város anyagilag, eszközökkel, valamint a helyszínek biztosításával támogatja társszervezőként a megmozdulást. A rendezvény újdonsága, hogy vasárnap koncert zárja, a Tamási Áron Színház büféjében a sZempöl zenekar muzsikál a diákoknak.
2019-05-17: Világfigyelő - :

Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap.