Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Május 20-án iktatják be Zelenszkijt

2019. május 17., péntek, Világfigyelő

Az ukrán parlament tegnap úgy határozott, hogy május 20-án lesz Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök ünnepélyes beiktatása a törvényhozás előtt. A május 20-i beiktatásról szóló javaslatot 315 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

Zelenszkij azt szerette volna, ha május 19-ére, a politikai elnyomás áldozatainak emléknapjára tűzi ki a parlament beiktatását, de ezt több képviselő ellenezte. Ezen a napon gyászmegemlékezések zajlanak országszerte, és tiltott a tévé- és rádiócsatornákon szórakoztató műsorokat sugározni, ezért ezt a napot nem tartották alkalmasnak a beiktatási ceremóniára. A beiktatás dátuma azért is fontos, mert a törvény értelmében május 27-éig – legalább fél évvel a törvényhozás mandátumának lejárta előtt – dönthet Zelenszkij arról, hogy feloszlatja-e vagy sem idő előtt a jelenlegi parlamentet, utána már erre nem lesz lehetősége, hanem ki kell várnia az október 27-én tartandó választást. Az Ukrajinszka Pravda értesülése szerint Zelenszkij azért is sürgette mihamarabbi beiktatását, mert egyre inkább hajlik arra, hogy utána rögtön feloszlassa a parlamentet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2019-05-17: Világfigyelő - :

Egységes Kárpát-medencei magyar felsőoktatásért

Az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakításának egyik kulcseleme a Makovecz-ösztöndíjprogram – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Óbudai Egyetemen tegnap. Úgy fogalmazott: „a határok szétszabdalhatták a magyarságot, de a nyelvünk, a gondolkodásunk, a nemzethez tartozásunk, az egy”.
2019-05-17: Világfigyelő - :

Nincs felhatalmazás az Irán elleni háborúra

Az amerikai kongresszus nem adott felhatalmazást egy Irán elleni háborúra – hangsúlyozta Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke tegnap újságírók előtt.