Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egységes Kárpát-medencei magyar felsőoktatásért

2019. május 17., péntek, Világfigyelő

Az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakításának egyik kulcseleme a Makovecz-ösztöndíjprogram – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Óbudai Egyetemen tegnap. Úgy fogalmazott: „a határok szétszabdalhatták a magyarságot, de a nyelvünk, a gondolkodásunk, a nemzethez tartozásunk, az egy”.

  • Semjén Zsolt (jobbról) és Rétvári Bence az Óbudai Egyetemen. FOTÓ: FACEBOOK / SEMJÉN ZSOLT
    Semjén Zsolt (jobbról) és Rétvári Bence az Óbudai Egyetemen. FOTÓ: FACEBOOK / SEMJÉN ZSOLT

Semjén Zsolt kiemelte: az önálló magyar állam katalizátorként tekint magára a Trianon után szétszabdalt magyarság egységesítésénél. Ennek egyik kulcselemeként jelölte meg az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítását. Hangsúlyozta az egységes, közös magyar szakmai nyelv meglétét is, s azt mondta: fontos, hogy ez minden tudományterületen megvalósítható legyen és egységesen fejlődjön az egész Kárpát-medencében. Ennek feltétele a minél szorosabb kapcsolat a különböző magyar nyelvű felsőoktatási intézmények, az oktatók, professzorok és a hallgatók között – rögzítette a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, aki célként jelölte meg, hogy minél több gyermek tudjon magyar nyelven tanulni.

Semjén Zsolt rámutatott: „ez úgy lehetséges, ha külhoni magyar diákok magyarországi, az itteniek pedig külhoni magyar felsőoktatási intézményekben folytatnak tanulmányokat”. Ezt a nemzetegyesítési célt szolgálja a Makovecz-ösztöndíjprogram – fűzte hozzá. Ismertette, hogy eddig mintegy 1700 hallgató és 110 oktató kapcsolódott be a programba, amelynek a költségvetési forrása több mint 330 millió forint, azaz az átlagos hallgatói támogatás 156 ezer forint havonta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára hozzátette: a programban 9 külhoni és 28 anyaországi egyetem vesz részt. Kiemelte: az egységes Kárpát-medencei Tér létrehozása látható a gazdaságfejlesztési programokban, a kultúra területén, ahol a Nemzeti Kulturális Alap több mint 10 százalékát fordítják határon túli támogatásokra, a köznevelés területén pedig a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program megvalósításában. Utóbbi részeként anyaországi diákok látogatnak el határon túlra, illetve külhoni diákok is utazhatnak Magyarországra.

A magyar „Erasmus-program”, a Makovecz-program keretében a diákok, oktatók egy-egy szemesztert tölthetnek külhoni magyar intézményekben, illetve magyarországi egyetemeken. A program évről évre egyre sikeresebb – értékelt az államtitkár, hozzátéve: a legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi, amelyet a bölcsészettudományi, a pedagógus, az agrár és műszaki területek követnek. Rétvári Bence úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy a programon keresztül is erősíteni tudják a nemzeti összetartozást, folytatódik a mostani tendencia, azaz egyre több külhoni és magyarországi diák kapcsolódik be az ösztöndíjprogramba. „Legyen természetes egy magyar diák számára, hogy határon túli is elvégezhet egy-egy szemesztert” – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 938
szavazógép
2019-05-17: Világfigyelő - :

Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap.
2019-05-17: Világfigyelő - :

Május 20-án iktatják be Zelenszkijt

Az ukrán parlament tegnap úgy határozott, hogy május 20-án lesz Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök ünnepélyes beiktatása a törvényhozás előtt. A május 20-i beiktatásról szóló javaslatot 315 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.