Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

György Attila: Test, vér

2019. május 18., szombat, Kultúra

Az úgy kezdődött, hogy eleinte vala Káin és Ábel.

  • Péter Alpár rajza
    Péter Alpár rajza

Vagy, ha úgy tetszik, akkor volt a homo sapiens, és a neanderthali. Lényegében nem számít, az egyik mindig meghal, kihal.

Aztán Marduk és Tiámat, sumer és asszír afférok, majd az egyiptomi testvérháborúk. A pár­thusoknál nem voltál szalonképes, ha nem gyilkoltad le rokonaid jelentős részét. Róma később külön jeleskedett a műfajban, ők eleve Romulussal és Remussal indultak, csak hogy illúzió ne legyen.

Bizánc? A török birodalom? Hát, ha valahol divat volt megfojtani a testvéreket, akkor ezt tökélyre vitték. Mert az ember ilyen. Sárkányfogvetemény. Noha a sárkányokról soha senki nem bizonyította ezt a viselkedési formát.

Mi pláne nem maradtunk ki a sorból. Hunor és Magor. Hogy nem voltak barátok, az egészen biztos. Aztán jött Attila és Buda, ott is meg kellett halni valakinek, Irnik és Dengizik, majd István és Koppány.

(Közben zajlott azért a tudathasadás a világ másik felén is. Aquinói Szent Tamás és Szent Ágoston. Még előtte Szókratész és Platón.) Pápák, ellenpápák. És máris ott vagyunk, Szulejmán és Dzsem szultán, II. Lajos és Szapolyai. Majd tovább, sosem lesz vége, Kossuth és Széchenyi. A többiről már nem is szeretünk emlékezni.

Sém, Kám és Jáfet.

Ragadozók. Egymással, de egymás ellen.

Ha egyszer valami intelligens faj felfedez bennünket, döbbenten tapasztalja: ilyenek vagyunk. És fejvesztve menekül. Mi pedig maradunk. Hol is a legközelebbi testvér? Szánkban mindig ott marad a vér íze. És ha már vér: akkor sajátod legyen.

(ARTprinter Könyvkiadó, Sepsiszentgyörgy, 2018)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-05-18: Kultúra - :

György Attila: A kovász

2019-05-18: Kultúra - :

Czegő Zoltán: Góbé elégia