Belföldi hírek

2008. augusztus 30., szombat, Belföld
Hárman a miniszterelnöki székért

Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană és Theodor Stolojan száll versenybe a miniszterelnöki tisztségért. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a Nemzeti Liberális Párt Állandó Küldöttségének neptuni tanácskozásán jelentette be, a szervezet miniszterelnök-jelöltje kíván lenni. A liberálisok 108 igen és 4 nem szavazattal jóváhagyták Tăriceanu miniszterelnöki jelölését. Ugyancsak tegnap jelentette be hivatalosan Mircea Geoană, hogy pályázik a kormányfői tisztségre. A Szociáldemokrata Párt elnöke ezt az Alexandrián zajló farmerfórumon közölte.

Theodor Stolojan Costineşti-en, a nyári egyetemen nem hivatalosan jelentette be, a Demokrata-Liberális Párt színeiben száll versenybe a miniszterelnöki tisztégért. Hozzátette, várja, hogy a párt szeptember 12-i konferenciáján kormányfőnek jelölje. A hivatalos bejelentések után a politikusok megkezdték egymás támadását is. Mircea Geoană SZDP-elnök Călin Popescu Tăriceanut azért bírálta, mert kormányának nincsenek megvalósításai, Theodor Stolojant pedig politikai hűtlenséggel vádolta. Theodor Stolojan szerint Mircea Geoană SZDP-elnök ,,komolytalan", Călin Popescu Tăriceanut illetően pedig nem hiszi, hogy a románoknak az elmúlt négy év után még egy ilyen kormányfőre lenne szükségük. A konzervatívok Geoană mellett foglaltak állást. Dan Voiculescu alapító elnök közleményben szögezte le: ,,magától értetődő javaslat a Mircea Geoană SZDP-elnök jelöltetése a kormányfői tisztségre, és a KP feltétel nélkül támogatja ezt a jelölést". Markó Béla RMDSZ-elnök Călin Popescu Tăriceanu jelölését üdvözölte, elmondta, az RMDSZ jól együttműködött a jelenlegi kormányfővel, és sok sikert kíván neki.

Markó és a nép

Tőkés András, az MPP alelnöke a tegnap tartott sajtótájékoztatón kijelentette, Markó Béla RMDSZ-elnök ,,bizonyos helyzetekben úgy viselkedik, mint Ceauşescu elvtárs, aki összetévesztette magát a néppel". Tőkés András szerint az RMDSZ-elnök a felelős a jelenlegi helyzetért, vagyis azért, hogy nem sikerült megegyezniük a magyar közösség alakulatainak közös képviseletét illetően. Ráduly Levente, az MPP Maros megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta, ,,az MPP őszintén kívánta ezt az egyezséget". ,,Sajnálatos lenne, ha 2008-ban, amikor a politikai osztály felfrissítésének érdekében bevezették az egyéni választókörzetes szavazási rendszert, a többségében magyarok lakta vidékeken további négy évig tisztségben maradnának a politikai dinoszauruszok" — mondta Ráduly. Markó csütörtökön sajtótájékoztatón kifejtette, a tavalyi EP-választások előtt folytatott tárgyalásokhoz hasonlóan, az utolsó pillanatban tudták meg, hogy partnereik nem vállalják ezt a fajta együttműködést. ,,Nem értem, miért visszakoztak. Nem értem, mivel az RMDSZ nagyon jó ajánlattal állt elő, annál is inkább, mert nem voltunk, és nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy rá lennénk erre szorulva. Az RMDSZ-t jelenleg a romániai magyarok többsége támogatja, és minden lehetőség megvan arra, hogy továbbra is erős parlamenti csoportunk legyen" — mondta Markó. A szövetségi elnök hozzátette, az EMNT nem örvend nagy támogatottságnak a választók körében, és rámutatott, céljuk az, hogy felbomlasszák az RMDSZ-t, amelyből leváltak.

Eladják az ANL-lakásokat

Borbély László fejlesztési és lakásépítési miniszter tegnap tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a tárca számításai szerint idén mintegy 1600—1700 család vásárolna ANL-lakást. A tárcavezető szerint azokról a családokról van szó, amelyek az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) által 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban épített lakásokban laknak. Borbély szerint a lakásokban maradhatnak azok a családok, amelyeknek nincs anyagi lehetőségük megvásárolni ezeket. Ők továbbra is bért fizetnek, amelyet a helyi tanácsok szabnak meg.

Ultrahanggal a medvék ellen

Ultrahangos, illetve fotocellás szenzorokkal tartanák távol Brassótól a medvéket. A jövő tavasztól működésbe lépő rendszer hossza egyelőre 12 kilométer a Cenk környékén, a későbbiekben ezt kiterjesztenék a város más részeire is. Az érzékelők 30—40 méternyi távolságra tartják majd a medvéket az ultrahangos védőfaltól. A tegnapi ismertetőn Korodi Attila környezetvédelmi miniszter kiemelte, a rendszer nem csak Brassó számára nyújthat megoldást, követni fogják hatékonyságát, hogy majd más vidékeken is alkalmazhassák. Hangsúlyozta: az Európai Unióban számon tartott húsevő állatok 50 százaléka Romániában található, barnamedvék esetében ez az arány 60 százalék.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-30: Belföld - x:

Hírsaláta

CRAIOVÁN AZ ALVILÁG AZ ÚR. Üvegekkel dobálták, köpdösték és fenyegették a sajtó képviselőit, egy operatőrre pedig rá is támadtak a gyászkíséret tagjai a Caiacként ismert Mihai Pârvu craiovai alvilági bandavezér csütörtöki temetésén, melyről az élőben közvetítő tévécsatornák riporterei csak a Caiachoz közel álló személyek ,,felügyelete" alatt tudósíthattak, de volt, akit közel sem engedtek. (Gândul)
2008-08-30: Világfigyelő - x:

Obama elfogadta a demokrata elnökjelöltséget

Barack Obama az amerikai Demokrata Párt denveri konvencióján csütörtök este elfogadta az elnökjelöltséget; 80 000 ember előtt mondott beszédében egyebek mellett George Bush bukott elnökségét okolta sok amerikai életszínvonalának romlásáért. Obama riválisa, a republikánus John McCain szokatlan módon tévés üzenetben gratulált Obamának a jelöléshez.