Erdélyi Gazdaságfejlesztési ProgramÚj fejezet kezdődik

2019. május 20., hétfő, Belföld

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Maros megyei Sáromberkén.

Az államtitkár az AgroMania mezőgazdasági vásár megnyitóján jelentette be, hogy a gazdaságfejlesztő programot Erdélyben lebonyolító Pro Economica Alapítvány a következő napokban hirdeti meg a székelyföldi kis összegű vissza nem térítendő támogatások programját, amellyel a térség valaha volt legnagyobb koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre. „A magyarországi támogatással, az önerővel és az esetleges hitelekkel együtt minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi, erdélyi mezőgazdaságban. Ez megváltoztathatja ezt a térséget” – jelentette ki az államtitkár.

Elmondta, a mezőgazdaságból élő gazdák legfeljebb 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak tenyészállatok vásárlására, ültetvények megvalósítására, eszközök beszerzésére. Hozzátette: a program párosul a tavalyi év végén meghirdetett székelyföldi nagy beruházások programjával, amely keretében több tucat mezőgazdasági feldolgozóüzem épül a térségben.

Minden esély megvan arra, hogy aki pályázik, meg is kapja a támogatást – jelezte Magyar Levente. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési program addig folytatódhat, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van.

Ahhoz, hogy Budapestről nézve „a láthatár ne érjen véget az országhatárnál” szerinte az is szükséges, hogy a térség országai fejlődjenek, és Európa is erős maradjon. Ezt az erdélyi gazdálkodók azzal szolgálhatják, ha részt vesznek a május 26-i európai parlamenti választásokon, és „a megfelelő oldalra” szavaznak – emelte ki.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy vélekedett: a következő évek a versenyről, a mezőgazdasági versenyről fognak szólni. Ebben azonban nem kell egymást legyőzni, hanem a feleknek együtt kell működniük, hogy mindenkinek bejöhessen a számítása – fogalmazott, hangoztatva, hogy erre megvan a lehetőség. Kijelentette: a magyar gazdaságfejlesztési program új munkahelyeket hoz létre, növeli a termelők versenyképességét, és általa el lehet jutni azokra a piacokra, ahol értékesíthető a megtermelt áru.

Az AgroMania mezőgazdasági vásárt első alkalommal szervezte meg a Pro Economica Alapítvány és a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET). A rendezvény részeként a gazdálkodók találkozhatnak az általuk felhasználható eszközöket gyártó, forgalmazó cégekkel, és arra is lehetőséget teremt, hogy a gazdák szakmai előadásokat hallgassanak.


Mezőségi szerződések

A magyar kormány által finanszírozott Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program 458 támogatási szerződését írták alá szombaton a Kolozs megyei Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány székházában. A program részeként nyújtott magyar állami támogatás összértéke 1,83 milliárd forint. A pályázó kisvállalatoknak, gazdálkodóknak 25 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk.  Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a szerződések aláírása előtti ceremónián kijelentette: az esemény egyfelől a Mezőség ünnepe, amelynek magyar lakossága megőrizte identitását, másfelől a magyar állam ünnepe is, amely úgy megerősödött, hogy immár a határain túlra is képes ilyen támogatást nyújtani. Az államtitkár megemlítette: Erdélyben Mezőségen indították el az első gazdaságfejlesztési programot.

A tavalyi és az idei kiírás keretében immár mintegy ötmilliárd forintos fejlesztés valósult meg a tájegységben.

A ceremónián Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: a támogatásból a mezőségi magyar gazdálkodók és kisvállalkozók olyan eszközöket vásárolhatnak, amelyek nemcsak könnyebbé, hanem eredményesebbé is teszik a munkájukat. Hozzátette: a magyar állam által felajánlott támogatásból olyan integrált rendszert szeretnének kialakítani, amely a termény feldolgozását és piacra juttatását is elősegíti. Mindkét politikus arra buzdította a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti választásokon, és szavazzanak azokra az értékekre, amelyeket Erdélyben az RMDSZ képvisel.

Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztési programokat lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője a ceremónia után az MTI-nek elmondta: egyfelől kis- és középvállalkozóknak, másfelől gazdálkodóknak hirdették meg a pályázatot, amely keretében legfeljebb 15 ezer eurós támogatásra lehetett pályázni erőgépek, eszközök, tenyészállatok beszerzéséhez 25 százalékos önrész biztosításával. A pályázatot Mezőség azon településeire írták ki, amelyek Kolozs és Beszterce megyéhez tartoznak. A 491 pályázó közül 458-cal kötöttek szerződést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2019-05-20: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ínyencfalatok és jó bulik (Barbeque-fesztivál Oltszemen)

Szombaton délben még félő volt, hogy a szakadó esőben elúszik az oltszemi Mikó-kastély udvarán szervezett első erdélyi barbeque- (BBQ) fesztivál, legalábbis, ami annak a közönséget érintő részét illeti, azonban a délután folyamán felderült az idő, így végül mindkét napon többezres tömeg bulizott a koncerteken, és nagy figyelem övezte a grillsütő versenyt és a kísérőprogramokat is.
2019-05-20: A múlt hét - Kuti János:

A bohócot hazahozzák

Már azt hittük, hogy meghalt Mátyás, leváltották Laura Codruţa Kövesit és oda az igazság(szolgáltatás), de lám, mégsem, mert úgy néz ki, legalább egy nagy kaliberű csalót, a volt konstancai polgármestert, Radu Mazărét mégiscsak börtönbe vetik idehaza. Miután meghalt Mátyás (de különösen száz év óta) mi is kereshetjük igazságunkat, mert a román igazságszolgáltatás nekünk igen szűkmarkúan mér. Csak ellenünk bőkezűen.