Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beregszászon a KMKSZ választmánya

2019. május 20., hétfő, Világfigyelő

Elsősorban a közelgő ukrajnai parlamenti választásokkal és a közigazgatási reformmal kapcsolatos kérdéseket vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmányi ülése szombaton Beregszászon.

  • Forrás: híradó. hu
    Forrás: híradó. hu

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott fórumon Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője elmondta: egyelőre nem tudható, milyen politikai irányvonalat fog követni Volodimir Zelenszkij, Ukrajna nemrég megválasztott elnöke, és az miként befolyásolja majd az ország nemzetiségi kisebbségeinek, közte a kárpátaljai magyarságnak a helyzetét. Mint kifejtette, a kárpátaljai magyarság számára jelenleg a legidőszerűbb kérdés az október végéig esedékes ukrán parlamenti választásokra történő felkészülés, függetlenül attól, hogy a voksolást előre hozzák-e. Brenzovics hangsúlyozta, a KMKSZ mindenképpen el akarja érni, hogy Kárpátalján alakítsanak ki egy magyar többségű egyéni választókerületet, ha hatályban marad a jelenlegi vegyes választási rendszer.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1127
szavazógép
2019-05-20: Belföld - :

A megoldás a bukaresti hatóságok felelőssége (Kelemen Hunor az úzvölgyi temető ügyéről)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az úzvölgyi katonai temető kapcsán úgy nyilatkozott: nem olyan naiv, hogy véletlennek tartsa az esetet – írja az Agerpresre hivatkozva a Maszol.ro portál. „Nem vagyok annyira naiv, hogy azt higgyem, véletlenül történt. Már elég régóta politizálok, nem hiszek az ilyen véletlenekben. Azt gondolom, hogy jelenleg az ügy megoldása elsősorban a bukaresti hatóságok kezében van, ezt követően kell a második lépéssel foglalkozni: éspedig kijelölni egy területet azok számára, akik a román katonáknak szeretnének emlékművet állítani” – mondta Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatóján az RMDSZ elnöke.
2019-05-20: Világfigyelő - :

Református zsinat Debrecenben

Ünnepi nyilatkozatot fogadott el a Magyar Református Egyház közös zsinata pénteken a debreceni Református Nagytemplomban, a dokumentumot szombaton a református egység napjának nyitóünnepségén ismertette Bogárdi-Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.