Mi, hol, mikor?

2019. május 21., kedd, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
A Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében ma 18 órától bemutatják Robert Heinrich Oehninger A koronahercegnő fátyla (Árpád-házi Boldog Erzsébet legendája) című könyvét. Meghívottak: Michel Bakocs és Verebes Csaba Svájcból. Házigazda: Gazda József ny. tanár, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke.

  • Felhősárkány. Fotó: Ferencz Csaba
    Felhősárkány. Fotó: Ferencz Csaba

Irodalomtörténeti előadás
Dr. Reisinger János művészet- és irodalomtörténész Világszem című irodalmi kitekintő-sorozatának negyedik, egyben utolsó előadására kerül sor május 23-án, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A Magyar költők a szeretetről című, versmondással, verselemzésekkel tarkított előadásban ezúttal Berzsenyi Dánielt, Arany Jánost, József Attilát, Kosztolányi Dezsőt és Pilinszky Jánost „szólaltatja” meg az előadó. Előadásai tíz éve rendszeresen szerepelnek a Duna TV műsorán, a biblia­centrum.hu honlapról több száz ingyenesen letölthető. Előadásai után szívesen válaszol a közönség kérdéseire, illetve dedikálja azok tárgyához tartozó könyveit.

 

Harmadik Mozgó Délután
A Zöld Nap Egyesület partnerségben az önkormányzat sportirodájával ma 18–20 óráig az idei harmadik Mozgó Délutánt szervezi meg a kézdivásárhelyi városi sportcsarnok előterében. A rendezvény célja felhívni a figyelmet az egészséges életmódra és az egészségmegőrzésre, amelyet a mozgás népszerűsítésén túl számos kísérő programmal igyekeznek elősegíteni. Lehetőség lesz asztaliteniszezni, szaladni, gombfocizni a Puskás Ferenc Gombfociklubbal, görgőzni a KSE kerékpárszakosztályával, kangoozni és jógázni. Gyerekfoglalkozás is lesz, megismerhetik a különböző fajátékokat. Részletek: zoldnap.info.

 

Színház
ANDREI MUREşANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház Művész Termében ma 19 órától Roland Schimmel­pfennig: Dragonul de aur – Az aranysárkány (rendező: Catinca Drăgănescu).

 

Kiállítás
HERVAI KATALIN grafikusművész kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszinti terem) május 31-ig látogatható keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Így neveld a sárkányodat 3. – amerikai animációs családi film, magyarul beszélő; 17 órától Sarkvidék – izlandi thriller, román felirattal; 18.45-től Miután – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő; 19 órától A művészet templomai – Caravaggio: Vérről és lélekről – olasz ismeretterjesztő film, magyar felirattal; 20.45-től John Wick: 3. felvonás – Parabellum – amerikai akcióthriller, magyarul beszélő és Nicky Larson – Ölni vagy kölni – francia akcióvígjáték, krimi, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Zene
HANGVERSENY. Ma 19 órától az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) fuvola- és kamarazene-hangversenyen lépnek fel a brassói Transilvania Egyetem zenetagozatos diákjai: Márton Emőke, Hajdú Zsuzsa, Kakasi Nóra, Kozma Noémi, Georgiana Dedu, Diana Cristea, Kovács Hunor. Irányító tanár: dr. Filip Ignác, zongorán kísér: dr. Liliana Iacobescu és dr. Mihaela Pavel.

 

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Május 23-án, csütörtökön 10 és 12 órától, május 24-én, pénteken 10 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes  Világhírű Redever című táncjátékát játssza gyermekeknek. Jegyár: 5 lej.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten a héten naponta 9–16 óráig, Ozsdolán ma 8–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–15 óráig Gidófalván az ivóvízhálózat mosatási munkálatai miatt nyomásproblémák léphetnek fel, az ivóvíz zavaros lehet és időnként megszakadhat a szolgáltatás.
EZÜST AKADÉMIA. Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében ma 17 órától kerül sor az Ezüst Akadémia 2018/2019-es évadzáró ünnepségére.
MEGBESZÉLÉS. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium dísztermébe ma 18 órától megbeszélésre várják a 2010 előtt érettségizett osztályok találkozóinak szervezőit.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Cófalván, Várhegyen és Lécfalván, szerdán Feldobolyban és Kisborosnyón a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Dona (telefon: 0372 409 392 éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utca 1. szám alatti Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2019-05-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kezdődnek a kisajátítások (Sepsiszentgyörgy terelőútja)

Végleges a Sepsiszentgyörgyöt elkerülő terelőút nyomvonala, a megvalósíthatósági tanulmány is elkészült, az idén megkezdődik a területek kisajátítása, jövő év elején pedig az út tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési versenytárgyalást is megtartják – közölte érdeklődésünkre Antal Árpád.
2019-05-21: Magazin - :

Alain Delon megkapta az életműdíjat (Jelenetek a cannes-i filmfesztiválon)

Alain Delon vasárnap este megkapta az Aranypálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon, annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozott a világhírű francia filmszínész elismerése ellen. Az egyik legismertebb francia filmsztárnak saját lánya, Anouchka adta át az életműdíjat a fesztiválpalotában.