Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

UkrajnaAz új elnök letette az esküt, feloszlatja a parlamentet

2019. május 21., kedd, Világfigyelő

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök tegnap letette a hivatali esküt, majd beiktatási beszé­dében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet. A törvényhozók előtt elmondott beszédében Zelenszkij felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

  • Volodimir Zelenszkij, az új ukrán elnök Fotó: Kovács Tamás/MTI
    Volodimir Zelenszkij, az új ukrán elnök Fotó: Kovács Tamás/MTI

Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésként  az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

Az eskütételi szöveg felolvasása után Zelenszkij átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a jogart, majd megtartotta beszédét. A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Közben tegnap benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője. Mindkét posztra egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét.

Pénteken Pavlo Klimkin külügyminiszter és Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője is lemondott tisztségéről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-05-21: Belföld - :

Hírsaláta

SÁROSAK AZ ESÉLYESEK. A Románia Kezdeményezés (Inițiativa România) civil mozgalom sorra vett 75 jelöltet, akiknek a felmérések szerint esélyük van bejutni az Európai Parlamentbe, és megvizsgálták eddigi nyilatkozataikat, esetleges büntetőjogi múltjukat, érdekellentéteiket, feddhetetlenségüket, Európáról és a jogállamiságról alkotott nézeteiket és minden egyéb, gyanúra okot adó megnyilvánulásukat.
2019-05-21: Világfigyelő - :

A kárpátaljai magyarok gondjairól is beszéltek

A kárpátaljai magyarok gondjairól is beszélt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az új ukrán államfővel tegnap, Volodimir Zelenszkij beiktatása után Kijevben. Azt javasolta, minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani. A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta – közölte a magyar államfő.