Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A kárpátaljai magyarok gondjairól is beszéltek

2019. május 21., kedd, Világfigyelő

A kárpátaljai magyarok gondjairól is beszélt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az új ukrán államfővel tegnap, Volodimir Zelenszkij beiktatása után Kijevben. Azt javasolta, minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani. A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta – közölte a magyar államfő.

  • Volodimir Zelenszkij fogadja Áder Jánost. Fotó: Kovács Tamás/MTI
    Volodimir Zelenszkij fogadja Áder Jánost. Fotó: Kovács Tamás/MTI

„Nekünk az az érdekünk, hogy Ukrajnával mint a legnagyobb lakosságszámú szomszédunkkal is ugyanolyan rendezett és nyugodt viszonyt ápoljunk, mint a többi szomszédunkkal. Erre mi készek vagyunk. Ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy a Kárpátalján élő magyarok nem kérnek többet, mint azt, hogy Ukrajna az alkotmányban rögzített és az általa nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit betartsa” – emelte ki az államfő. Megjegyezte, hogy ma az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek korlátozottabbak a jogai, mint a szovjet rendszer idején voltak. Ez pedig egy demokráciában elfogadhatatlan – fűzte hozzá.

Kedvezőnek nevezte, hogy az új ukrán elnök részéről nyitottságot és szándékot tapasztalt a kárpátaljai magyarokat érintő kérdések – a kettős állampolgárság, az oktatási és a nyelvtörvény – megvitatására és az ezekből eredő problémák mihamarabbi, közös akarattal történő megoldására.

Áder János magyarországi látogatásra hívta meg Volodimir Zelenszkijt, hogy még más kérdésekről – a határátkelők fejlesztéséről és a határ menti környezetvédelemről – is legyen alkalmuk eszmét cserélni. Összességében a megbeszélést biztató kezdő tárgyalásnak nevezte a magyar elnök, aki reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül előbb szakértői, majd ismét elnöki szintű folytatása lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-05-21: Világfigyelő - :

Az új elnök letette az esküt, feloszlatja a parlamentet (Ukrajna)

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök tegnap letette a hivatali esküt, majd beiktatási beszé­dében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet. A törvényhozók előtt elmondott beszédében Zelenszkij felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.
2019-05-21: Belföld - :

Úzvölgye osztrák–magyar katonai temetője (Háttér)

Három hete tartja izzásban a román–magyar kapcsolatokat, hogy Székelyföld és Moldva határán, a hegyek közt fekvő Úzvölgye osztrák–magyar katonai temetőjében a moldvai Dormánfalva polgármesteri hivatala román állami támogatással létrehozta a román hősök parcelláját.