Magyar támogatásPályázhatnak a gazdák

2019. május 21., kedd, Közélet

Kiírták a gazdák által oly nagyon várt, a köznyelvben „15 ezer eurós magyar támogatás”-ként rögzült pályázatot. A kiírás értelmében a vissza nem térítendő támogatást csak Hargita, Kovászna és Maros megye területén bejegyzett állandó lakcímmel rendelkező magánszemély, egyéni vállalkozó vagy ezen megyékhez tartozó települések egyikének területén bejegyzett székhellyel rendelkező jogi személy lehet (kizárólag azon jogi személyek, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak). A kiírás szerint a pályázatot finanszírozó magyar állam 131 millió lejes lehívható keretet biztosít.

  • Angus húsmarhák is vásárolhatók a támogatás igénybevételével
    Angus húsmarhák is vásárolhatók a támogatás igénybevételével

Pályázni lehet új mezőgazdasági eszközök, tenyészállatok beszerzésére, gyümölcsültetvények létesítésére, meglévők korszerűsítésére, méhanyák, méhcsaládok vásárlására. Ugyanakkor háztáji és kis gazdaságokban használt egyéb gépek és eszközök, mezőgazdasági tevékenységet kiegészítő vagy elősegítő berendezések, rendszerek mezőgazdasági tevékenység végzéséhez szükséges felszerelések vásárlásának támogatására is lehet pályázni.

A pályázási regisztrációt kedden aktiválták a Pro Economica Alapítvány honlapján (proeconomicaalapitvany.ro). Ugyanitt található meg a teljes pályázati kiírás, a feltételrendszer, a szükséges dokumentumok leírása is.

A kis értékű, de minimis típusú támogatás a pályázat értékének legtöbb 75 százalékát teheti ki, de nem lehet több 15 ezer eurónál. A pályázó által vállalt önrésznek legkevesebb 25 százaléknnak kell lennie.

A pályázni óhajtónak első lépésként be kell jelentkeznie az alapítvány honlapjának regisztrációs felületén – ez csupán néhány adat beírását feltételezi (e-mail-cím, személyi adatok). A pályázati dokumentációt ezt követően ugyancsak a weboldalra kell feltölteni, így ebben a szakaszban nem szükséges az alapítvány székhelyén megjelenni, dokumentumokat benyújtani nyomtatott, másolt vagy eredeti formában.

A pályázat egyszerűsített formájú, a kiírás szerint is az elkészítéséhez, benyújtásához nem szükséges pályázatíróhoz fordulni. A pályázatokban érdekelt gazdák számára a falugazdász hálózat tagjai tanácsadással, segítséggel szolgálnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2019-05-21: Sport - Miska Brigitta:

Vereséggel zárta az idényt a Sepsi OSK (Labdarúgás, I. liga)

A csonka játékoskerettel pályára lépő Sepsi OSK 3–2 arányú vereséget szenvedett az Astra Giurgiu vendégeként az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 10. fordulójában. A piros-fehérek sorozatban hetedszer maradtak alul, a playoffban mindössze egy pontot gyűjtöttek, azonban így is történetük legjobb helyezését érték el, hiszen a tavalyi kilencedik hely után idén hatodikok lettek.
2019-05-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Köszönet
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SZÁNTAI JÁNOS LÁSZLÓNÉ KÓSA ANNA
MAGDOLNA temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. Külön köszönet a gyergyói Szent Erzsébet Öregotthon ápolóinak.
A gyászoló család
4311973