Földpiac

2019. május 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Csaknem harmadával kevesebb mezőgazdasági terület cserélt gazdát az év első négy hónapjában, mint 2018 hasonló időszakában. A szakminisztérium adatai szerint viszont az idei legnagyobb volumenű tranzakció ötször akkora, mint a legnagyobb tavalyi, ráadásul a Temes megyében található 414 hektáros területet egy hazai befektető külföldi tulajdonostól vásárolta meg nem kevesebb, mint 16,2 millió lejért.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

A szakminisztériumban egyébként idén hét, harminc hektárnál nagyobb tranzakciót hagytak jóvá, összesen 670 hektár cserélt gazdát, hektáronként átlagosan 5200 euróért. A Profit.ro portál a kataszteri hivatal adataira hivatkozva közli, hogy Temes megye után Dolj, Galac és Brăila megye következik az idén értékesített legnagyobb mezőgazdasági területek rangsorában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2019-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Merre mutat a mutató

Csaknem fél éve tart a kormány és a pénzintézetek közötti küzdelem. Az év elején életbe lépett hírhedt 114-es sürgősségi kormányrendelet kapzsisági adójától a fogyasztói hitelek esetében a ROBOR helyett bevezetett új mutatóig folyt az iszapbirkózás. Egyik oldalon az ötletelés, a másikon a lenéző szakmai mosoly, na meg a kőkemény érdekérvényesítés dolgozott. A fogyasztók, vagyis a hitelért folyamodók azonban nem sok hasznát látták az állítólag értük folyó küzdelemnek.
2019-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gáznagyhatalom lehetünk

Az energetikai miniszter szerint Románia lehet az unió legjelentősebb gázkitermelő országa a brexit után, ha sikerül a fekete-tengeri tartalékot kiaknázni. Anton Anton szerint a földgázt nyersanyagként felhasználó petrokémiai ipar is nagy lehetőségek előtt áll, ám ehhez jelentős beruházásokra van szükség.