Földpiac

2019. május 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Csaknem harmadával kevesebb mezőgazdasági terület cserélt gazdát az év első négy hónapjában, mint 2018 hasonló időszakában. A szakminisztérium adatai szerint viszont az idei legnagyobb volumenű tranzakció ötször akkora, mint a legnagyobb tavalyi, ráadásul a Temes megyében található 414 hektáros területet egy hazai befektető külföldi tulajdonostól vásárolta meg nem kevesebb, mint 16,2 millió lejért.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

A szakminisztériumban egyébként idén hét, harminc hektárnál nagyobb tranzakciót hagytak jóvá, összesen 670 hektár cserélt gazdát, hektáronként átlagosan 5200 euróért. A Profit.ro portál a kataszteri hivatal adataira hivatkozva közli, hogy Temes megye után Dolj, Galac és Brăila megye következik az idén értékesített legnagyobb mezőgazdasági területek rangsorában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 317
szavazógép
2019-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Merre mutat a mutató

Csaknem fél éve tart a kormány és a pénzintézetek közötti küzdelem. Az év elején életbe lépett hírhedt 114-es sürgősségi kormányrendelet kapzsisági adójától a fogyasztói hitelek esetében a ROBOR helyett bevezetett új mutatóig folyt az iszapbirkózás. Egyik oldalon az ötletelés, a másikon a lenéző szakmai mosoly, na meg a kőkemény érdekérvényesítés dolgozott. A fogyasztók, vagyis a hitelért folyamodók azonban nem sok hasznát látták az állítólag értük folyó küzdelemnek.
2019-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Gáznagyhatalom lehetünk

Az energetikai miniszter szerint Románia lehet az unió legjelentősebb gázkitermelő országa a brexit után, ha sikerül a fekete-tengeri tartalékot kiaknázni. Anton Anton szerint a földgázt nyersanyagként felhasználó petrokémiai ipar is nagy lehetőségek előtt áll, ám ehhez jelentős beruházásokra van szükség.