Gáznagyhatalom lehetünk

2019. május 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az energetikai miniszter szerint Románia lehet az unió legjelentősebb gázkitermelő országa a brexit után, ha sikerül a fekete-tengeri tartalékot kiaknázni. Anton Anton szerint a földgázt nyersanyagként felhasználó petrokémiai ipar is nagy lehetőségek előtt áll, ám ehhez jelentős beruházásokra van szükség.

Ugyanakkor a miniszter elismerte, hogy Romániában a lakosság csupán 35 százaléka használ földgázt, miközben Magyarországon ez az arány nyolcvanszázalékos. A fekete-tengeri felségvizeken fellelt tartalék kiaknázása kapcsán több hír is megjelent az utóbbi időben, miután Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az Egyesült Államokban a beruházás elkezdését sürgette. A 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség koncesszióját elnyerő ExxonMobil–OMV konzorcium ugyanis – elsősorban a hazai jogszabályok változása, illetve a koncessziós szerződés feltételei miatt – halogatja a beruházást.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Földpiac

Csaknem harmadával kevesebb mezőgazdasági terület cserélt gazdát az év első négy hónapjában, mint 2018 hasonló időszakában. A szakminisztérium adatai szerint viszont az idei legnagyobb volumenű tranzakció ötször akkora, mint a legnagyobb tavalyi, ráadásul a Temes megyében található 414 hektáros területet egy hazai befektető külföldi tulajdonostól vásárolta meg nem kevesebb, mint 16,2 millió lejért.
2019-05-21: Közélet - Fekete Réka:

Mentésnél nincs könnyű eset

Motorbalesetben szerzett sérülést és égési sebeket láttak el, szívrohamot szenvedett embert részesítettek elsősegélyben, ájultat kezeltek, fulladástól mentettek meg egy fuldoklót, egy másikat újraélesztettek – mindez kedden történt, de nem egy tömegkatasztrófa helyszínén, hanem Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett hagyományos megyei elsősegélyversenyt tartották.