Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarellenesség Ukrajnában

2019. május 22., szerda, Világfigyelő

Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában címmel mutattak be dokumentumfilmet Budapesten hétfőn. A vetítést követő kerekasztal-beszélgetésen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa azt hangoztatta, hogy a magyar kormány 2010 óta kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, szociálisan és politikailag támogatva a csoportot. Ez a jövőben is így lesz – jelentette ki.

  • Fotó: Szabó Sándor
    Fotó: Szabó Sándor

Elképesztőnek nevezte azt a folyamatot, amely során a kárpátaljai magyarság ellen elkövetett korábbi kisebb fajsúlyú cselekmények robbantásokig, emlékművek meggyalázásáig, fenyegetésekig fajultak.

Szilágyi Péter megköszönte a kárpátaljai magyar vezetőknek, hogy egyértelműen kiállnak a jogaikért, a magyarságukért, betartva az ukrán törvényeket. Nem hagyják magukat megfé­lemlíteni, eltántorítani attól a céltól, hogy magyarul beszélhessenek, oktathassanak, élhessék a mindennapjaikat – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: 2014-ben olyan gesztuspolitika indult el, amelynek keretében a magyar kormány minden nemzetiséget támogatott Kárpátalján, nem csupán az ott élő magyarokat segítette. A miniszteri biztos kijelentette, hogy a magyar kormány is bizakodva tekint a jövőbe: azt szeretné, hogy megváltozzon az elmúlt időszakban kialakult magyar–ukrán viszony, és új fejezet kezdődjön, amely előrelépést tesz lehetővé az oktatás és a nyelvhasználat terén.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke úgy vélekedett, hogy az új ukrán elnökkel rendszerváltás jöhet el, amely szebb jövőt hozhat a kárpátaljai magyaroknak. Közölte: jó érzéssel tölti el, hogy Budapesten sem közömbösek a kárpátaljai magyarság sorsa iránt. Kiemelte, hogy ők Kárpátalján törvénytisztelő állampolgárok, akik békét, boldogulást remélnek. A magyarellenes akciók nem spontán alakultak ki, hanem szervezettek voltak, a hatalomnak állt érdekében a megosztás, a nemzetiségi konfliktusok szítása – mondta Barta József.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora azt mondta, hogy a magyarellenes megnyilvánulásokat vizsgálva ők csupán a dolgukat tették, semmi államelleneset nem követtek el. A központi sajtó azt hangoztatta, hogy a kárpátaljai magyarok a szeparatisták, ezzel szemben az ukrán hatalom követett el mindent, hogy szeparálja Kárpátalját, és újabb feszültséget robbantson ki – jelentette ki Orosz Ildikó. Orosz Ildikó hangsúlyozta: még csak nem is pozitív megkülönböztetést várnak el az ukrán államtól, csupán azt szeretnék, hogy biztosítsa alkotmányos, törvények által garantált jogaikat, ne alkalmazzon kettős mércét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2167
szavazógép
2019-05-22: Világfigyelő - :

Az új elnök kiírta az előrehozott választásokat (Ukrajna)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta tegnap a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, az előrehozott választásokat július 21-re tűzte ki, ezzel egyidejűleg pedig hivatalos levélben kérte Andrij Parubij házelnököt, hogy szerdára rendkívüli ülésre hívja össze a parlamentet.
2019-05-22: Világfigyelő - :

Megzavarták a katalán és baszk képviselők eskütételét (Megalakult az új spanyol parlament)

Megalakult tegnap Spanyolország sorrendben tizenharmadik demokratikusan választott parlamentje, amelynek tagjai az április végén tartott választásokon szereztek mandátumot. A katalán és baszk képviselők eskütételét zajkeltéssel, a padok csapkodásával zavarták meg és tették szinte teljesen érthetetlenné más pártok honatyái. A dübörgő zaj minden olyan esetben felhangzott az ülésteremben, amikor egy-egy képviselő nem spanyolul, hanem egy másik, az országban hivatalosnak számító nyelven mondta el fogadalmát.