UkrajnaAz új elnök kiírta az előrehozott választásokat

2019. május 22., szerda, Világfigyelő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta tegnap a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, az előrehozott választásokat július 21-re tűzte ki, ezzel egyidejűleg pedig hivatalos levélben kérte Andrij Parubij házelnököt, hogy szerdára rendkívüli ülésre hívja össze a parlamentet.

  • Volodimir Zelenszkij intézkedik
    Volodimir Zelenszkij intézkedik

A parlament feloszlatásáról szóló dokumentumban az államfő az alkotmány több pontjára hivatkozva rendeli el a törvényhozás mandátumának idő előtti megszüntetését. Egyebek között hivatkozik az alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint a parlament feloszlatható, ha több mint 30 napja nincs kormánykoalíció. Utal továbbá az alkotmány azon pontjára, amely kimondja, hogy az államfő rendkívüli parlamenti választásokat írhat ki, amelyeket a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendelet kihirdetésétől számított 60 napon belül kell megtartani.

A rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, azaz akkor, ha a hivatalos közlönyökben, a Holosz Ukrajini parlamenti vagy az Urjadovij Kurjer kormánylapban is megjelent.

Zelenszkij nem sokkal rendeletének közzététele után nyilvánosságra hozta a házelnöknek írt levelét, amelyben kérte őt, hívjon össze rendkívüli ülést szerdára annak érdekében, hogy a képviselők módosítsák a parlamenti választásokról szóló törvényt. Ezen felül kérte, hogy a parlament tűzze a rendkívüli ülés napirendjére a közbeszerzésekről szóló törvény módosítását is.

Andrij Bohdan, Zelenszkij jogi ügyekben illetékes tanácsadója újságírók előtt arra mutatott rá, hogy a parlamentnek teljes mértékben el kell látnia a feladatait a feloszlatásáról kiadott rendelet után is mindaddig, amíg az újonnan megválasztott törvényhozás le nem teszi a hivatali esküt.

Az elnök a döntését azután hozta meg, hogy tegnap tanácskozott a parlamenti frakciók vezetőivel, a házelnökkel és helyetteseivel a törvényhozás feloszlatásáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 489
szavazógép
2019-05-22: Közélet - Iochom István:

Tizenöt éves a Berecki Magánerdészet

Tizenöt évvel ezelőtt, 2004. február 2-án kezdte meg működését a Feketeügy Egyesület által létrehozott Berecki Magánerdészet – történetükről, terveikről érdeklődtünk vezetőinél.
2019-05-22: Világfigyelő - :

Magyarellenesség Ukrajnában

Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában címmel mutattak be dokumentumfilmet Budapesten hétfőn. A vetítést követő kerekasztal-beszélgetésen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa azt hangoztatta, hogy a magyar kormány 2010 óta kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, szociálisan és politikailag támogatva a csoportot. Ez a jövőben is így lesz – jelentette ki.