Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EMNP: bírósági ügy lett az elnökválasztásból

2019. május 22., szerda, Belföld

Bíróságon támadta meg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) március végi elnökválasztását és a párt tisztújító küldöttgyűlésének határozatait Soós Sándor, a párt korábbi alelnöke, az elnökválasztáson egyetlen szavazattal alulmaradt jelölt.

  • Fotó: Krónika
    Fotó: Krónika

Soós Sándor tegnapi, kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta: ha a párt vezetése egy héten belül rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze, és megismétli a tisztújítást, visszavonja keresetét. Soós Sándor azt is közölte: kilépett a pártból, és nem kívánja újra megmérettetni magát. Hozzátette azonban, hogy reméli, eljön az ideje, amikor visszaléphet a pártba, és folytathatja a munkát.

Az EMNP március 23-án Nagyváradon tartott országos küldöttgyűlésén a leköszönő Szilágyi Zsolt elnök által támogatott Csomortányi Istvánt választották a párt elnökévé. Az egy szavazattal kevesebbet begyűjtő Soós Sándor az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködése megerősítésének, a két párt majdani fúziójának a programját vázolta fel.

Soós Sándor elsősorban azt kifogásolja, hogy ellenjelöltjét, Csomortányi Istvánt úgy hirdették ki a tisztújítás győztesének, hogy egyikük sem kapta meg a leadott szavazatok többségét. Soós Sándor a küldöttek mandátumainak az igazolását is szabályzatellenesnek tartotta. Elmondta: előbb a párt szabályzatfelügyelő és etikai bizottságánál kereste az igazát, de a testület „politikai döntést hozott”. Megjegyezte: nem akart ártani a pártjának, de úgy érezte, ha az erdélyi magyar jobboldal szemet huny a párton belüli szabálytalanságok fölött, akkor nincs jövője. Ezért ő is a bíróságon keresi az igazát, amint azt 2002-ben Tőkés László tette az RMDSZ-szel folytatott vitájában.

Az EMNP országos elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte: óvandó értéknek tekinti, hogy az EMNP-ben az elnök megválasztásának tétje van, ez nem csupán egy előre egyeztetett formaság. Azt is hozzátette: a szervezet legfőbb feladatának az önkormányzati választásokra való felkészülést tekinti, és a nyilvánosság előtt nem kíván foglalkozni a legutóbbi országos küldöttgyűlés körüli nézetkülönbségekkel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 939
szavazógép
2019-05-22: Belföld - :

Az elnökválasztásra készül az SZDP

Az európai parlamenti választások lezárása után, vasárnap este fogja megnevezni a Szociáldemokrata Párt (SZDP), hogy kit indít az év végi elnökválasztáson – jelentette be Liviu Dragnea, a párt elnöke.
2019-05-22: Belföld - :

Szelektál az OAT

Az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) elutasította az elnöki hivatal kérését, hogy egy ajánlást fogalmazzon meg a tévé- és rádiótársaságok számára, hogy közérdekű információként sugározzák a referendummal kapcsolatos, az Államelnöki Hivatal által készített klipet.