Női kosárlabda, Nemzeti LigaMegvédte címét, negyedszer bajnok a Sepsi-SIC

2019. május 21., kedd, Sport

Megvédte címét és negyedszer bajnok a megyeszékhelyi Sepsi-SIC, miután a Zoran Mikes irányította együttes kedd este kiélezett meccsen, hátrányból felállva, idegtépő véghajrájú meccsen 59–56-ra nyert a Szatmárnémeti VSK elleni döntő ötödik meccsén, és 3–2 arányban diadalmaskodott a 2018–2019-es idény utolsó párharcában. A sepsiszentgyörgyi zöld-fehérek 2016, 2017 és 2018 után 2019-ben is az ország legjobbjainak bizonyultak, s az előző három bajnoki címmel ellentétben ezt a diadalt a frenetikusan biztató hazai közönség előtt hozták össze. Ez a szurkolók aranyérme is! Szép volt, lányok, szép volt, Sepsi-SIC!

  • Henning János felvételei
    Henning János felvételei

A finálé sorsdöntő ötödik meccsén Zoran Mikes a megszokott kezdő osztagot – Annemarie Gödri-Părău, Demeter Nóra, Jovana Pašić, Marina Solopova és Kristina Higgins – küldte harcba, míg a túloldalon Miguel de Jesús López Alonso, a szatmári vendégcsapat edzője Promise Amukamarát, Kádár Annamáriát, Andreea Huțanut, Andra Mandachét és Brittany Densont állította csatasorba.

A bajnoki címért folytatott háború első offenzíváját a piros-fehér mezesek vezették, ám Amukamara próbálkozása célt tévesztett. Ezt követően vaktölténnyel lövöldöztek a csapatok, hiszen bő három perc kellett ahhoz, hogy feljegyezzük az első kosarat. Akkor Pašić volt eredményes, a válasz pedig Huțanutól érkezett (2–2). Ezt követően Solopova és Gödri-Părău távolról célzott pontosan (8–2), ám egy újabb Huțanu-kosárral továbbra is közel volt a Szatmárnémeti VSK (8–4). Gyors kosárváltás után 10–6-os állás volt olvasható az eredményjelző táblán, majd tripla párbajjal folytatódott a szentgyörgyi csata (13–9). Másfél perccel az első negyed vége előtt a vendégek feljöttek két pontra (13–11), ám Gödri-Părău egy duplával lenyugtatta a kedélyeket (15–11).

Zúgott a Szentgyörgy, Szentgyörgy rigmus, s Higgins első kosara nyitotta meg a második játékrészt, ám egy 5–0-s rohammal már csak egy pontra volt a VSK (17–16). Zöld-fehér időkérés után Kristina Topuzović pontozott, ám a 14. percben Denson triplájával kiegyenlített a szatmári gárda (19–19). A folytatásban következett Oláh (Orosz) Andrea hárompontosa, s a VSK előnybe került (19–23). Angelika Slamová duplájával már csak egypontos volt a SIC hátránya (21–22), de ekkor a piros-fehérek jobban játszottak a lányainknál... Slamová hárompontosa lőtávolságon belülre hozta a házigazdákat (24–26), majd Gödri-Părău büntetőből egypontosra faragta le a szatmáriak előnyét (25–26).

 

 

Az öltözőből egy elszántabb vendégegyüttes jött ki, amely remekül kihasználta Zoran Mikes tanítványainak hibáit, és egy laza 7–0-s részsikerrel meglépett (25–33). Szentgyörgyi time-out következett, ám ezután is a VSK játszott pontosabban, és 24. percben tízpontos előnyre tett szert (25–36). Slamová triplája a legjobbkor érkezett, amire Oláh válaszolt egy hármassal (28–39).

A szentgyörgyi szurkolók fülsüketítő biztatásában azonban magukra találtak a mieink, s támadásról támadásra egyre közelebb kerültek ellenfeleikhez. A harmadik negyed utolsó pontjait Higgins szerezte, és 37–41-es állásról indult a Szatmár elleni háború utolsó tíz perce. A határ mentiek elpuskázták első támadásukat, majd elvesztették egyik fontos katonájukat, miután Matea Tavić kipontozódott. Ez sem zavarta meg a vendégeket, hiszen Amukamara pontozott (37–43). A folytatásban Higgins és Slamová büntetőivel feljöttünk háromra, s tapintható volt a feszültség a Sepsi Arénában (40–43). Mandache triplája egy pillanatra lehűtötte a kedélyeket, s Mikes edző lányainak ismét kellett futniuk az eredmény után (40–46). Solopova büntetőből szerzett pontjaira Oláh felelt (42–48), majd 13-as számú játékosunk biztos kézzel értékesítette a javára megítélt újabb szabaddobásokat (44–48). A soron következő percekben minden szatmári kosár hideg zuhanyként érte a zöld-fehéreket (50–53).

A 38. percben Denson harmadik triplája egy pillanatra csendbe borította az arénát (50–56), de lányaink nem adták fel. Demeter két egymás utáni duplájával már csak két pontra volt a csapatunk (54–56), majd 23 másodperccel a vége előtt Gödri-Părău kiegyenlített (56–56), és kezdetét vette az őrült, idegtépő véghajrá. A háromszéki bajnok együttes csapatkapitánya ezután a büntetővonalról sem hibázott, s nyerésre állt a Sepsi-SIC (57–56).

Ekkor időt kértek a szatmáriak, ám szerencsénkre Oláh eladta a labdát, és Slamová vezette a mérkőzés utolsó szentgyörgyi támadását. Játékosaink ráérősen passzolgatták körbe a labdát, majd Topuzović ellen szabálytalankodtak, és kosarasunk nem hibázott (59–56). Ismét szatmári időkérés következett, de ez már semmire nem volt elég. Amukamara messze elvétette a célt, és ezzel felrobbant a lelátó (59–56). Újra, zsinórban negyedszer bajnok a Sepsi-SIC!

 

 

 

A mezőny legeredményesebb játékosa a szatmári Oláh lett a maga 17 pontjával. A négyszeres bajnok zöld-fehérektől Higgins és Slamová 12–12 ponttal vette ki részét a diadalból, ám a csapat többi tagja is kőkeményen odatette magát, hogy meglegyen az újabb történelmi siker.

Női kosárlabda, Nemzeti Liga, döntő – 5. mérkőzés: Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK 59–56 (15–11, 10–15, 12–15, 22–15) Sepsiszentgyörgy, Sepsi Aréna. Több mint 1800 néző. Vezette: Marius Ciulin, Bogdan Podar, Alin Faur. Sepsi-SIC: Pašić 5/3, Demeter 6, Solopova 7/3, Gödri-Părău 11/3, Higgins 12–Mîrne-Nagy, Șipoș, Topuzović 6, Slamová 12/9, Kovács. Edző: Zoran Mikes. Szatmárnémeti VSK: Amukamara 6, Kádár 5/3, Mandache 9/3, Denson 15/9, Huțanu 4–Pane, Uiuiu, Oláh 17/3, Tavić, Pop, Baltić. Edző: Miguel de Jesús López Alonso. Kipontozódott: Tavić (31.).

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2019-05-22: Közélet - Hecser László:

Honnan lesznek tűzoltói Erdővidéknek?

Az erdővidéki polgármesterek hétfőn tartott találkozóján a Baróton létrehozandó tűzoltóságról és a személyzet alkalmazásáról tárgyaltak hosszasabban az elöljárók. Nagyon szükséges intézményről van szó – mondották –, de az alkalmazottaknak fiaink közül kell kikerülniük, hiszen ők rendelkeznek megfelelő helyismerettel, s szülőföldjük iránt ők az igazán elkötelezettek.
2019-05-22: Belföld - :

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Horváth Annát

Befolyással való üzérkedés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert a legfelsőbb bíróság szerdán hozott jogerős ítéletében. Horváth Anna bejelentette az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Közölte azt is, hogy lemond a városi tanácsosi mandátumáról.