Honnan lesznek tűzoltói Erdővidéknek?

2019. május 22., szerda, Közélet

Az erdővidéki polgármesterek hétfőn tartott találkozóján a Baróton létrehozandó tűzoltóságról és a személyzet alkalmazásáról tárgyaltak hosszasabban az elöljárók. Nagyon szükséges intézményről van szó – mondották –, de az alkalmazottaknak fiaink közül kell kikerülniük, hiszen ők rendelkeznek megfelelő helyismerettel, s szülőföldjük iránt ők az igazán elkötelezettek.

  • Fotó: Katasztrófavédelmi felügyelőség
    Fotó: Katasztrófavédelmi felügyelőség

A baróti tűzoltórészleg elindításának kérdését Balázsi Dénes bardoci polgármester vetette fel. Mint mondotta, az önkormányzatok tulajdonában levő autók nemcsak gyengék és lassúak, de víztartályuk alig három köbméteres, így ha be kell vetni őket, csak későre tudnak cselekedni. Jó lenne tehát, ha régebbit is, de jobban felszerelt autókat kaphatnának a sepsiszentgyörgyiektől.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök válaszában elmondta: az ügyet prioritásként kezelik, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy az építési költségek jelentős hányadát vállalták, és ott segítenek, ahol csak lehet, hogy a lánglovagok Erdővidéken minél hamarabb megkezdjék küldetésüket. Véleménye szerint megfelelő iramban halad a baróti egység székházának építése, ezért reméli, még az év végén átadják azt. Felszerelése is korszerű lesz: a megyei egységnek pénzt biztosítottak, hogy gépparkjukat korszerűsítsék, ám ennek fejében azt kérték, hogy az egyik új autót Barótra hozzák. Sajnálja, hogy egyetlen erdővidékit sem sikerült a tűzoltóképzőbe küldeni, pedig igencsak szép életpályát és jó, közel háromezer lejes kezdőfizetést kaphattak volna a helyi fiatalok.

Simon András baconi elöljáró szóvá tette: egy tőlük származó fiatalember megpróbálta, de a vizsgán a relativitás-elméletet kérték – mi köze annak a tűzoltósághoz? Szerinte a tűzoltóság magasabb szintű vezetősége nem is akarja, hogy magyarok kerüljenek be, ezért „úgy rostálnak ki, ahogy akarnak” – mondotta. Tamás Sándor nem értett egyet Simon Andrással: azt kell tudni, amit kérnek – mint megjegyezte: még jó, hogy nem a román történelmet vagy irodalmat tartják fontosnak –, és nem hiszi, hogy a vizsgaanyagot nem lehet megtanulni. A megyeitanács-elnök azt viszont elismerte, az első alkalmazott tűzoltók minden bizonnyal nem magyarok lesznek, hanem máshonnan irányítják ide őket.

Felmerült az is, hogy kérvényezzék, az erdővidéki önkéntes tűzoltókból válogassanak ki egy kisebb, a tűzoltóság iránt elkötelezett csoportot, s képezzék ki azokat, majd az évek során váljanak teljesen professzionális egységgé, miután a helyiek is elvégzik a szükséges iskolát.

A javaslatra nem érkezett válasz, ám Tamás Sándor arra bátorította a polgármestereket, népszerűsítsék a tűzoltói hivatást, a rátermett fiatalok számára pedig szervezzenek elméleti és erőnléti felkészítőket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2019-05-22: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Régi és új nacionalisták

Ha arra nem is alkalmas az európai parlamenti választások kampánya, hogy megtudjuk, melyik romániai párt miként képzeli el az Európai Unió jövőjét, arra viszont tökéletes, hogy közelebbről megismerkedhessünk a nacionalizmus és a magyarellenesség legkülönfélébb típusaival.
2019-05-21: Sport - Tibodi Ferenc:

Megvédte címét, negyedszer bajnok a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Megvédte címét és negyedszer bajnok a megyeszékhelyi Sepsi-SIC, miután a Zoran Mikes irányította együttes kedd este kiélezett meccsen, hátrányból felállva, idegtépő véghajrájú meccsen 59–56-ra nyert a Szatmárnémeti VSK elleni döntő ötödik meccsén, és 3–2 arányban diadalmaskodott a 2018–2019-es idény utolsó párharcában. A sepsiszentgyörgyi zöld-fehérek 2016, 2017 és 2018 után 2019-ben is az ország legjobbjainak bizonyultak, s az előző három bajnoki címmel ellentétben ezt a diadalt a frenetikusan biztató hazai közönség előtt hozták össze. Ez a szurkolók aranyérme is! Szép volt, lányok, szép volt, Sepsi-SIC!