UkrajnaLeszavazták az új elnök javaslatait

2019. május 23., csütörtök, Világfigyelő

Az ukrán parlament tegnapi rendkívüli ülésén még csak napirendre sem vette a két napja beiktatott elnök, Volodimir Zelenszkij által beterjesztett törvényjavaslatokat.

Leszavazták a képviselők, hogy napirendre kerüljön az a választási jogszabályokat módosító javaslat, amelyben az államfő kezdeményezte az áttérést a vegyes rendszerről a tisztán pártlistásra, valamint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb leszállítását három százalékra. Az indítvány tárgyalását mindössze 92 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett. Nem tűzték napirendre a választási folyamat során zajló közbeszerzésekről szóló előterjesztését sem, mivel emellett is csak 127 képviselő szavazott. Megvitatandó kérdés hiányában Andrij Parubij házelnök berekesztette az ülést, a következőt május 28-ra hívta össze.

A választások rendjéről képviselők egy csoportja alternatív javaslatot terjesztett be. Az elnöki javaslatban a korábbi ígérettel ellentétben nem nyílt pártlista, hanem úgynevezett zárt pártlista szerepel. Az utóbbi esetében a jelöltek sorrendjét az adott párt határozza meg a listáján. A nyílt listás választásnál viszont a választó nemcsak pártra, hanem annak egy konkrét jelöltjére is szavazhat, így befolyásolhatja a jelöltek sorrendjét a pártlistán.

Az előterjesztés indoklása szerint azért döntöttek a zárt listás választás mellett, mert az előrehozott választásokig meglévő két hónap alatt ez a kivitelezhetőbb megoldás. Ezzel azonban a parlamenti képviselők egy része nem értett egyet, ragaszkodnak a nyílt listás választáshoz, és erről saját előterjesztést nyújtottak be.
Elemzők ugyanakkor úgy vélik, mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi parlamentben valójában továbbra sincs meg az akarat a választási rendszer megváltoztatására.
Ruszlan Sztefancsuk, az elnök parlamenti képviselője kijelentette, hogy a képviselők felrúgták az előző napi egyez­séget. Szavai szerint azt szeretnék elérni, hogy megszabaduljanak végre az egyéni képviselőktől, ezért készek voltak engedményt tenni, és lemondtak a nyílt pártlistáról, holott ők is amellett vannak. „Gondolom, hogy lesznek még külön konzultációk vagy tárgyalások, de ma annak lehettünk a tanúi, hogy még nem tudunk beszélni egymással” – tette hozzá.

Ruszlan Rjabosapka, az elnöki hivatal helyettes vezetője újságíróknak azt mondta, hogy nyilvánvalóan a jelenleg hatályos választási törvény alapján zajlanak majd az előrehozott választások, azaz a képviselők egyik fele pártlistáról, a másik fele egyéni jelöltként kerül a parlamentbe.

Az egyéni választási körzetek megszüntetésének támogatói egyébként amellett érvelnek, hogy a csak listás választási rendszer tisztább, demokratikusabb helyzetet teremt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2633
szavazógép
2019-05-23: Belföld - :

Szavazásra buzdít az MPP

A Magyar Polgári Párt (MPP) Vincze Loránt FUEN-elnököt bízta meg azzal, hogy képviselje a nemzeti ügyeket az Európai Parlamentben, ezért arra kérik az erdélyi magyarokat, hogy vegyenek részt az EP-választáson és szavazzanak a magyar listára – áll a párt tegnap kiadott közleményében.
2019-05-23: Világfigyelő - :

Washington nem akar háborúzni

Washington nem akar háborút Iránnal – jelentette ki Patrick Shanahan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere, miután Mike Pompeo külügyminiszterrel és Joseph Dunforddal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével együtt tájékoztatta a kongresszus vezető politikusait az Irán körül kialakult feszültségről.