Washington nem akar háborúzni

2019. május 23., csütörtök, Világfigyelő

Washington nem akar háborút Iránnal – jelentette ki Patrick Shanahan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere, miután Mike Pompeo külügyminiszterrel és Joseph Dunforddal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével együtt tájékoztatta a kongresszus vezető politikusait az Irán körül kialakult feszültségről.

Shanahan hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok egy újabb háború felé sodródna. Az amerikai kormányzat elmúlt napokban hozott döntései szerinte eredményesek voltak, eltántorították Teheránt az esetleges támadásoktól. Shanahan beszámolt a törvényhozóknak azokról az intézkedésekről, amelyeket a Pentagon (a védelmi minisztérium) hozott azóta, hogy hitelt érdemlő hírszerzési információkat kaptak a közel-keleti érdekeiket és az amerikai erőket veszélyeztető fenyegetésekről. A miniszter szerint az amerikai ellenlépések nem a háborúról, hanem az elrettentésről szólnak.

A törvényhozók tájékoztatására azt követően került sor, hogy az amerikai kormányzat – éppen az iráni fenyegetésről szóló hírszerzési információkra hivatkozva – repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa-öbölbe. Egyes, elsősorban demokrata párti törvényhozók bírálattal éltek, de nem a kormány lépései miatt, hanem azt kifogásolták, hogy a kormányzat közben nem adott tájékoztatást a döntések hátteréről. Más törvényhozók – köztük Nancy Pelosi demokrata párti házelnök – arra hívták fel a Trump-adminisztráció figyelmét, hogy nem indíthat háborút a kongresszus felhatalmazása nélkül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2631
szavazógép
2019-05-23: Világfigyelő - :

Leszavazták az új elnök javaslatait (Ukrajna)

Az ukrán parlament tegnapi rendkívüli ülésén még csak napirendre sem vette a két napja beiktatott elnök, Volodimir Zelenszkij által beterjesztett törvényjavaslatokat.
2019-05-23: Kármentő - László Zsuzsa:

Mi lett a nővel?

Nem Kiss Csaba remek darabjáról fogok írni. Annak pontos címe különben is De mi lett a nővel? A Csehov-szövegek nyomán íródott anyagból két nagyon jó előadást volt alkalmam látni, az egyiket ő maga rendezte.