Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Munkában a Mikó AlapítványaTovább él az elődök szellemisége

2019. május 24., péntek, Közélet

Incze Sándor református lelkész, a Sepsi Református Egyházmegye esperesének nemrég történt elhunyta után új elnököt választott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Alapítvány. A tisztséget jelenleg Keresztes László, az alapítvány korábbi titkára tölti be. Ő a kuratórium tagjaival együtt a múlt hét végén fogadta az iskola egykori zenetanára, Bágya András zeneszerző özvegyének látogatását, aki több mint tizenöt esztendeje hozta létre a Bágya-ösztöndíjalapot, amiből évente egy-két jó tanulmányi előmenetelű, szerényebb sorban élő mikós diákot segítenek.

  • Fotó: Kotró László
    Fotó: Kotró László

A Székely Mikó Kollégium Alapítványt azzal a szándékkal hozták létre 1991 márciusában, hogy segítséget nyújtsanak a rászoruló családok gyermekeinek nevelésé­ben, szellemi fejlődésében, felkarolják a tehetségeseket és jutalmazzák a kiváló teljesítményű diákokat. Ennek érdekében saját forrásból, pályázatokból és egykori neves mikós diákok leszármazottjai által nyújtott támogatásból, hagyatékokból – Könczey László, Vékás Domokos, Kiss Manyi, Bágya András nevével fémjelzett díjak, ösztöndíjak – különböző programok megvalósítását segítik, ösztöndíjak révén pedig közvetlenül is hozzájárulnak ahhoz, hogy a jó képességű helyi és vidéki háromszéki tanulóknak is lehetősége legyen a nagy múltú iskola padjaiban szerezni meg azt a tudást, amivel az életben boldogulhatnak.

Látogatása alkalmával Bágya Andrásné Kemény Katalin lapunknak azt mondta, férje segítő szellemiségéhez méltó, hogy egykori iskolája jelenlegi diákjait segítse, zenei hagyatéka kezelésével együtt ezt tartja a legfontosabbnak emléke megőrzése tekintetében. A Mikóban tett látogatása ezúttal is meggyőzte arról, hogy különös szellemiségű iskoláról van szó, ahol az érték megőrzése, továbbadása a tanároknak, diákoknak, az iskola vezetőségének felelőssége – mondotta. Bágya András büszke volt erdélyi származására és arra, hogy a Székely Mikó Kollégium tanára volt, és erre ma is büszke lehet az, aki a Mikó diákja, tanára, vezetője – hangsúlyozta az özvegy.

Bágya András 1911-ben született Aradon, 1932-től tizenkét évig volt a Mikó zenetanára, kórusvezető. Népdalfeldolgozások, táncdalok, szimfonikus és könnyűzenei művek, filmzenék szerzője. 1992-ben hunyt el Budapesten, a Farkasréti temető művészparcellájában lévő sírjánál 2010-ben hajtott fejet a Székely Mikó Kollégium Alapítvány küldöttsége. A Bágya-ösztöndíjból évente egy-két diák részesül, az alapítvány mindig gondoskodik arról, hogy a támogatás folyamatos legyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-05-24: Kármentő - Kuti János:

Erdély elrablói

A Román Akadémia égisze alatt működő Információs Hadviselést Elemző és Stratégiai Kommunikációs Laboratórium (LARICS) készíttetett egy felmérést, amely újólag bizonyítja: a románok döntő többsége úgy véli, hogy Magyarország továbbra is Erdélyt akarja, beavatkozik Románia belügyeibe és nem tekinthető baráti országnak.
2019-05-24: Közélet - Fekete Réka:

Uniós programok fogyatékkal élőkért

Az érintettség okán a sérült ember könnyen megérti fogyatékkal élő sorstársa gondjait, tapasztalatát felhasználhatják azok a szakemberek, akik sérültekkel és megváltozott munkaképességűekkel foglalkoznak, de ő maga is segítő szakemberré válhat – ez a témája annak az Erasmus+ pályázatnak, amelynek egyik résztvevője a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány Írisz Háza, munkatársai ezen a héten Törökországban találkoznak a program többi partnerével.