György Attila: Mi

2019. május 25., szombat, Kultúra

És ott ülünk, Kelet és Nyugat hatátárán. Nap mint nap. Szenvedtünk, mint az állatok. Nyáron, mert meleg volt, túl meleg, nem székelynek való. Télen, mert túl hideg, nem székelynek való. Cigarettázni viszont kellett, és ez ebben a cifra új világban: mégiscsak székelynek való. Csakazértis. Pokrócban, lepedőben, paplanban, mínusz 36 fokban: hideg csíki sör, szilvapálinka, és cigaretta.

Bolond, öngyilkos nép.

Arra van Kelet. A Cár, Ázsia. Rengetegszer elverték a seggünket, de mi azóta is nosztalgiával gondolunk erre. És testvéreink, az oroszok, a tatárok, a mongolok, a törökök. Akik ha tehették, mindig megsapkáztak minket. De hát Ázsiából jöttünk. Közel kétezer éve? Ki számolja? „Nem ma kezdtük”, ahogyan egy barátom mondja.

Széttépi lelkünket Európa és Ázsia. Az európai szépség, a Madonnák, a reneszánsz, Mátyás, a Corvinák, az Andreanum... és a szabadságvágy, Koppány szelleme, a pusztai lovak, a gulyás, a rovásírás, a zengő nyelv. A Tigris tankok és a lovasíjászat.

Nem haltunk bele. Csoda.

Itt ülünk, és Kelet és Nyugat határán isszuk söreinket. Ami északi ital. Isszuk a pálinkát is, ami nyugati ital. És keletről, és délről is jönnek mérgező, hódító italok: megisszuk. Asszimiláljuk. És itt ülünk újabb ezer évig.

Mert mi vagyunk a híd Kelet és Nyugat között.

És ez jó nekünk. Egymásra nevetünk, kivágunk néhány fát, lelövünk néhány őzet, medvét. Koccintunk egymással. „Ha egy úri lócsiszárral találkoztam, s bevert sárral Nem pereltem, félreálltam, letöröltem.”!

Hát így. Vagy éppen szétszedjük a lócsiszárt, ez is benne van. Éppen Kelet vagy Nyugat jön ki belőlünk. Hangulat kérdése. „Ha küzd ellenséggel” De a jókedv és a bőség ígérete is megvan.

Véreim, így szeretlek. Magyarok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 49
szavazógép
2019-05-25: Kultúra - :

György Attila: Végül hárman maradtak...

Végül mégiscsak hárman maradtak a száműzetésben: ők ketten és szegény Mikes Kelemen. A Jóistenben és a borban pedig aztán végképpen nem lehetett csalódni a leghűségesebb deáknak – perelni még néha csak-csak, de azt is szeretettel és módjával. Az egyik a lelket, a másik a szellemet tartotta benne épen és híven – s a kettő együtt a testet is.
2019-05-25: Kultúra - :

György Attila: Választott nép

Nem. Nem mi vagyunk azok.