Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 27., hétfő, Mi, hol, mikor?

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES KÉZDISZENTLÉLEKEN. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Világhírű Redever című táncjátékát játssza gyermekeknek ma 12 órától a kézdiszentléleki művelődési házban.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház nagytermében május 30-án, csütörtökön 19 órától a Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című előadás bemutatóját tartják (rendező: Hegymegi Máté).
ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház a Művész Teremben ma 19 órától Zbor deasupra unui cuib de cuci / Száll a kakukk fészkére című előadást játssza (rendező: Gyémánt Eugen); május 30-án, csütörtökön 19 órától Székely Csaba: Nu chiar 1918 / Nem kimondottan 1918 (rendező: Cristian Ban).

Zene
ZONGORAHANGVERSENY SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Ma 18 órától az Árkosi Kulturális Központ (Olt utca 6. szám) rendkívüli zongorahangversenyt szervez. Fellépnek Corina Ibănescu tanítványai, Andrei Istudor és Paul-Cristian Ionescu. A két fiatal zenész számos országos és nemzetközi verseny kitüntetettje. Műsoron Bach-, Schubert-, Chopin-, Szkrjabin-, Albeniz, Liszt- és Ravel-művek. Belépő: 5 lej.

Könyvbemutató és makettkiállítás Kézdivásárhelyen
Május 29-én, szerdán 17 órától a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben Salamon Ferenc ny. magyartanár bemutatja Domokos Béla Ott, ahol zúgnak a fenyvesek című verseskötetét. Ugyanott Nagy József nyolc makettjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Tortoma Önképzőkör
Május 28-án, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Rögös az út a csillagokig címmel beszélgetésre és vetített képes beszámolóra kerül sor. Meghívottak: Borbáth Szilveszter néptáncos-népdalénekes, a Felszállott a páva vetélkedő 2018-as győztese, illetve Borbáth-Fülöp Ildikó, Szilveszter édesanyja (Vargyas). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Gyermeknapok Sepsiszentgyörgyön
Idén a pápalátogatásra való tekintettel sem maradnak el a gyermeknapok Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény kétnaposra bővült, így ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a város főtere. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is különböző programokkal, tevékenységekkel, játékokkal várják a kicsiket és nagyokat.
A rendezvény május 31-én 11–18, június 1-jén 11–17 óráig zajlik.

Filmpályázat
A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) a 2018-ban kiírt Magyarok a román nemzetállamban című sikeres riportpályázata után idén ismét pályázatot hirdet ugyanabban a témakörben, Voltunk, vagyunk, leszünk címmel, ezúttal filmesek számára. Azt szeretnék, ha az alkotások a soha nem mások rovására, hanem saját nemzetünk érdekében akarunk magyarként élni a Kárpát-medencében gondolatkör jegyében születnének meg.
Bárki pályázhat életkortól, lakhelytől és állampolgárságtól függetlenül. A beküldött munkák műfaja szabadon választható. Benevezni kizárólag 2018 után készült, magyar nyelvű, a benevezésig közzé nem tett alkotással lehet. A filmek nevezése ingyenes, az űrlap kitöltése, csatolása kötelező. A legkisebb időtartamú film, ami küldhető 5 perc, a leghosszabb időtartam 15 perc lehet. A filmek műszaki paraméterei: kép: HD (1920x1080 pixel), MP4, MPEG2 vagy MOV H264 kiterjesztésűek lehetnek, hang: sztereó. A pályázó a pályázati anyag benyújtásával hozzájárul, hogy azt a kiíró nyilvánosan felhasználja.
A pályaműveket erdélyi idő szerint 2019. december 22-én 24 óráig várják óriásfájl küldővel (myairbridge.com, wetransfer.com) a lebonyolításért felelős Bedő Zoltán SZMÚE-elnök címére: bezo59@freemail.hu. Kérik, csatoljanak hozzá egy PDF formátumban lementett levelet a következő adatokkal: a pályázó család és keresztneve, születési éve, lakhelye, e-mail-címe, telefonszáma és aláírása. Az adatokat bizalmasan kezelik, harmadik félnek nem adják át. A beérkezett pályaműveket öttagú szakmai testület bírálja el: Josef Demian (Demián József) rendező, operatőr, forgatókönyvíró, a testület elnöke (Ausztrália); Ferencz Csaba újságíró, a Háromszék szerkesztője (Sepsiszentgyörgy); Galbács Pál nyugalmazott televíziós szerkesztő, a SZMÚE alelnöke (Illyefalva); Kádár Melinda televíziós szerkesztő (Székelyudvarhely); Vargyasi Levente operatőr, filmrendező (Sepsiszentgyörgy).
A pályázat eredményét a magyar kultúra napján, 2020. január 22-én teszik közzé. Az első díj 500 euró, melyet indokolt esetben az elbíráló testület akár 300 euróval is megemelhet. A második díj 300, a harmadik 200 euró.

Légy szemtanúja a szakmaiságnak!
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kristó Kft., a sepsiszentgyörgyi autószerelők egyesülete – SASZE, a Puskás Tivadar Alapítvány és az Ariadne Impex Kft. közös szervezésében minden érdeklődőt várnak a Tanulj szakmát projekt eseményeire. A Tanulj szakmát projekt részeként, az Iskola másként héten, május 28–30. között sor kerül a szakmák versenyére, ahol a Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjai mérettetik meg magukat. Az autószerelő, elektrotechnika és mechanika szakos tanulók felmérhetik eddig összegyűjtött szakmai tudásukat és talpraesettségüket. A verseny résztvevőinek szükségük lesz kitartásra, kreativitásra, elméleti és gyakorlati tudásra, hogy teljesítsék a kiszabott feladatokat. A verseny a Munkás utca 54. szám alatt lévő G műhelyépületben  zajlik a következő időpontokban: 10–15 óráig kedden mechanikai verseny, szerdán autószerelő verseny, csütörtökön elektrotechnikai verseny.
Honlap: invatameseria.ro.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot. Honlap: colegfarmcovasna.ro.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy május 28-án, kedden 8–18 óráig javítási munkálatok miatt Kézdivásárhely egész területén a vízhálózatban nyomáscsökkenés léphet fel, a tömbházak felső emeletein szünetelhet az ivóvíz-szolgáltatás.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Barátoson, kedden Pákéban és Orbaitelken a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2019-05-27: Sport - :

Kibabrált Szabóékkal a technika (Autósport)

A sepsiszentgyörgyi Szabó Csongornak és kolozsvári navigátorának, Rareş Feteannak kudarccal ért véget az Arad Rali, miután a határ menti viadal ötödik gyorsasági szakaszán a technika megadta magát alattuk. A román ralibajnokság második versenyének abszolút győztese a címvédő Simone Tempestini volt, aki megnyerte az összes gyorsasági szakaszt és ezáltal magabiztos diadalt aratott Aradon.
2019-05-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, testvér, rokon, jó szomszéd és barát, az árkosi születésű
PÁL LAJOS
életének 44. évében hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2019. május 28-án 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az árkosi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás 27-én 18 és 20 óra között és a temetés előtt egy órával.
Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz.
A gyászoló család
1150