Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénz jár a fiatalok után

2019. május 28., kedd, Gazdakör

Jóváhagyták a 2018/336-os számú, a fiatalok mezőgazdaságban, akvakultúrában és élelmiszeriparban való alkalmazását serkentő törvény alkalmazási módszertanát a kormány múlt heti ülésén. A fiataloknak az említett ágazatokban való alkalmazását támogató program 2018–2020 között zajlik. A mezőgazdaságban Kovászna megyében is nagy a hiány a munkaerőt illetően, a támogatást minden bizonnyal több agrárvállalkozó is igényelné – értékelte érdeklődésünkre Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgató a kezdeményezést.

  • A tehenészetekben is nagy a munkaerőhiány
    A tehenészetekben is nagy a munkaerőhiány

A program értelmében az a munkáltató, aki két fiatal alkalmazását bizonyítja, a következő, havonta folyósított támogatásokra jogosult: felsőfokú mezőgazdasági, akvakultúra vagy élelmiszeripari tanulmányokat végzett alkalmazottak esetében ezer lej támogatásra, hasonló szakirányú középfokú végzettségű alkalmazottak esetén 750 lejre, tanulmányokkal nem rendelkezők alkalmazása esetén ötszáz lejre nyújtható be igény.

A támogatás lehívásának feltétele a fiatal alkalmazottal kötött határozatlan idejű vagy legkevesebb 12 hónapra kötött meghatározott idejű munkaszerződés.

A 2019-es évre a támogatás pénzkerete harminc millió lej. A becslések szerint a támogatásnak köszönhetően idén háromezer fiatal alkalmazására kerülhet sor. Az érdekeltek 2020. december 31-ig iratkozhatnak be a programba. A lebonyolítást a megyei mezőgazdasági igazgatóságokra bízták.

A program tervét ismerik, de még semmi utasítást nem kaptak annak lebonyolítását illetően – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Egyelőre nem tudják felmérni, hány fiatalt fognak alkalmazni a program keretében, de az biztos, hogy a mezőgazdaságban nagy a munkaerőhiány – részletezte az igazgató.

Nagy a kereslet a középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők, gépészek, technikusok iránt, az állattenyésztés területén szakképzetlen munkásokból igen nagy a hiány – állapította meg Könczei Csaba.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2270
szavazógép
2019-05-28: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Mikóújfalusi barázdákban

Csak az újat kerestük Mikóújfaluban, s azt, hogy újul-e meg az, ami régi. Ráfért a változás a településre, mert az utóbbi időkben mintha borús felhők takarták volna az eget az Oltfejben található községben. Nehezen indult be az új barázdát szántó ekevas, mélyebbre szeretett volna ásni a vidék sok munkával termékennyé tett podzol talajában, ott, ahol – amíg a szem ellátott – valamikor a Mikók erdejének lombsátora takarta be az altalaj kincseit. A kétszeresére emelkedett költségvetés nem csak gazdaságilag, hanem egy keveset a falu hangulatán is billentett – derült ki Demeter Ferenc polgármesterrel és helyi vállalkozókkal folytatott beszélgetéseinkből.
2019-05-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Pályázási lázban a gazdák

Nagy az érdeklődés a magyarországi finanszírozású de minimis típusú támogatások iránt. Nem hivatalos információk szerint eddig közel tízezer székelyföldi gazda regisztrált a pályázáshoz. Az érdeklődők regisztrációjában, a pályázat összeállításában a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat tagjai is segítséget nyújtanak.