Pályázási lázban a gazdák

2019. május 28., kedd, Gazdakör

Nagy az érdeklődés a magyarországi finanszírozású de minimis típusú támogatások iránt. Nem hivatalos információk szerint eddig közel tízezer székelyföldi gazda regisztrált a pályázáshoz. Az érdeklődők regisztrációjában, a pályázat összeállításában a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat tagjai is segítséget nyújtanak.

  • Sokan traktort vásárolnának. Fotó: agrarszektor.hu
    Sokan traktort vásárolnának. Fotó: agrarszektor.hu

Becze István, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Kovászna, Maros és Hargita megyei falugazdászok több ezer gazdának segítettek a regisztrációban. Ugyanakkor szakmai tanácsadást nyújtanak a megpályázandó erőgépeket, eszközöket, fajállatokat illetően is – tudtuk meg az elnöktől.

Felső-Háromszéken több mint száz gazdát regisztráltak, Orbaiszéken, Alsó-Háromszéken közel százötven gazdának segítettek a regisztrációban a falugazdászok, Erdővidéken pedig közel 200-nak.

Nagyon sok gazda traktort kíván vásárolni a pályázaton keresztül. De vannak érdekességek is, Felső-Háromszéken például ribizliszedő gépre, takarmánykeverő kocsira is pályáznak – mondta el Simó Tamás falugazdász. Nagy István erdővidéki falugazda arról számolt be, hogy sokan méhészeti eszközöket kívánnak beszerezni.

Erdővidéken állatvásárlásra is pályáznak, három gazda tejelő, négy gazda húshasznú marhát kíván beszerezni – mondta Mihály Zsuzsa falugazdász. Az állatokra pályázó gazdák számára tegnap délutánra szerveztek megbeszélést a falugazdászok – a lapzártánk után zajló eseményről később számolunk be.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-05-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Pénz jár a fiatalok után

Jóváhagyták a 2018/336-os számú, a fiatalok mezőgazdaságban, akvakultúrában és élelmiszeriparban való alkalmazását serkentő törvény alkalmazási módszertanát a kormány múlt heti ülésén. A fiataloknak az említett ágazatokban való alkalmazását támogató program 2018–2020 között zajlik. A mezőgazdaságban Kovászna megyében is nagy a hiány a munkaerőt illetően, a támogatást minden bizonnyal több agrárvállalkozó is igényelné – értékelte érdeklődésünkre Könczei Csaba megyei mezőgazdasági igazgató a kezdeményezést.
2019-05-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Felosztották a keretet

A mezőgazdasági minisztérium meghatározta a növénytermesztők által igényelhető, termeléshez kötött támogatások pénzkeretét. A vonatkozó tervezet szerint a 2018-as mezőgazdasági évre összesen 82,33 millió eurót osztanak le a gazdáknak.