Képviselet nélkül maradt a felvidéki magyarság

2019. május 28., kedd, Világfigyelő

Szlovákiában alacsony részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat – derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák–magyar párt, a Most–Híd sem szerzett mandátumot.

  • Fotó: MTI / EPA / Christian Bruna
    Fotó: MTI / EPA / Christian Bruna

Az ország történetének negyedik EP-választásán az uniós tagállamok átlagához képest alacsony, 22,74 százalékos volt a részvételi arány, ugyanakkor jelentősen meghaladta az öt évvel ezelőtti összeurópai negatív rekordot, amikor a választóknak csupán 13 százaléka járult az urnákhoz Szlovákiában. A mostani részvételi arány egyben az eddigi legmagasabb volt a szlovák EP-választásokon.

A szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményei szerint a két liberális párt 20,1 százalékot szerzett. A második helyen a voksok 15,7 százalékával a legerősebb kormánypárt, a baloldali Irány (Smer-SD) végzett. A harmadik 12,1 százalékkal a jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) lett. A negyedik helyen a voksok 9,7 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Az ötödik helyre a voksok 9,6 százalékával a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) futott be. Végül hatodikként 5,3 százalékkal a konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom jutott be az EP-be.

A britek várható kilépésével (brexit) arra készülnek, hogy Szlovákiának az Egyesült Királyság távozása után eggyel több, tehát a jelenlegi 13 helyett 14 EP-mandátum jut.

 

Kiestek, de bizakodóak

Az etnikai alapú politizálás mellett tették le voksukat a felvidéki magyarok – jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke Pozsonyban az EP-választás eredményei kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Bár a Szlovákiában szombaton tartott voksoláson sem a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP), sem a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt nem szerzett mandátumot, az MKP közel kétszer annyi voksot kapott, mint Bugár Béláék pártja. Míg a közel tíz éve a pozsonyi parlamenten kívül működő MKP a voksok 4,96 százalékát szerezte meg és csak kevesebb mint négyszáz szavazattal maradt el a bejutástól, addig a szlovák kormánykoalíció részét képező Most–Híd 2,6 százalékot kapott.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert 12 ezerrel több voksot kaptunk, mint öt éve, mégsem szereztünk mandátumot” – mondta Menyhárt József, megállapítva: „sokan voltunk, de nem elegen.” Egy, a hiányzó négyszáz szavazattal összefüggésben feltett kérdésre hozzátette: a párt elnökségének hétfői ülésén fontolóra veszik azt a lehetőséget is, hogy kérjék a szavazatok újraszámolását.

Csáky Pál, az MKP EP-képviselőjelöltje azt mondta: sajnálatos, hogy nem sikerült az EP-képviselet megszerzése, de jó hír, hogy a voksok száma azt mutatja, az MKP megőrizte hitelességét a szavazók körében. Leszögezte: a kisebbségi lét alapja az erkölcsi kitartás és a kisebbségi politizálásnak is ugyanezen az alapon kell működnie.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 697
szavazógép
2019-05-28: Világfigyelő - :

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott a Fidesz (Magyarország)

Fölényesen nyerte a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat a Fidesz–KDNP, rajtuk kívül még négy párt küldhet képviselőket Brüsszelbe.
2019-05-28: Világfigyelő - :

Élen az Európai Néppárt (Választások Európában)

A tegnap délelőtt frissített – de még mindig nem végleges – adatok szerint is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások után.