MagyarországRekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott a Fidesz

2019. május 28., kedd, Világfigyelő

Fölényesen nyerte a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat a Fidesz–KDNP, rajtuk kívül még négy párt küldhet képviselőket Brüsszelbe.

  • Ünnepel a Fidesz. FOTÓ: MTI / KOSZTICSÁK SZILÁRD
    Ünnepel a Fidesz. FOTÓ: MTI / KOSZTICSÁK SZILÁRD

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

Fidesz–KDNP – 1 777 757 (52,14 százalék) – 13 képviselő

Demokratikus Koalíció – 554 286 (16,26 százalék) – 4 képviselő

Momentum – 338 314 (9,92 százalék) – 2 képviselő

MSZP–Párbeszéd – 227 786 (6,68 százalék) – 1 képviselő

Jobbik – 219 539 (6,44 százalék) – 1 képviselő.

A többi párt az ötszázalékos küszöb alatt végzett.

 

Ünneplés a Bálnában

„A 2019-es európai parlamenti választást megnyertük” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti ünnepi beszédében a Fidesz–KDNP eredményváró rendezvényén. „A minden korábbinál magasabb részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni” – hangsúlyozta a kormányfő.

„Azért csatlakoztunk az Európai Unióhoz, hogy olyan világ lehessen Magyarországon, ahol mi döntünk a saját sorsunkról. Nekünk, magyaroknak különösen fontos az európai választás, mert ez a nemzetegyesítés vissza nem térő lehetősége, hiszen a határon kívüli magyar közösségek is ott lesznek velünk Brüsszelben és együtt fogjuk képviselni a teljes magyar nemzet érdekeit” – mondta a kormányfő.

„A választási győzelem egy megbízatás, a magyarok először is azzal bíztak meg bennünket, hogy állítsuk meg egész Európában a bevándorlást. Megbíztak azzal, hogy védjük meg a nemzetek Európáját, és megbíztak azzal, hogy védjük meg a keresztény kultúrát Európában” – közölte a miniszterelnök.

Az emberek Magyarországon azt gondolják, hogy Brüsszel­ben változásra van szükség, olyan vezetők kellenek, akik az európai emberek érdekeit képviselik, és olyan vezetők kellenek, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúránkra – fűzte hozzá.

„Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fogunk működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást. Megmutattuk, hogy Magyarország erős, mert a magyarok egységesek. Az előttünk álló években az lesz a döntő, hogy ezt a nagy egységet megőrizzük” – jelentette ki Orbán.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-05-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Felosztották a keretet

A mezőgazdasági minisztérium meghatározta a növénytermesztők által igényelhető, termeléshez kötött támogatások pénzkeretét. A vonatkozó tervezet szerint a 2018-as mezőgazdasági évre összesen 82,33 millió eurót osztanak le a gazdáknak.
2019-05-28: Világfigyelő - :

Képviselet nélkül maradt a felvidéki magyarság

Szlovákiában alacsony részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat – derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák–magyar párt, a Most–Híd sem szerzett mandátumot.