Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EP-választásokRMDSZ-rekord a Kárpátokon túl?

2019. május 29., szerda, Belföld

Meglepő módon szavazatok tízezreit szerezte meg a vasárnapi EP-választásokon az RMDSZ olyan megyékben, ahol egyáltalán nem vagy csak nagyon kevesen élnek magyarok. A jelenségre a magyarhang.org portál hívta fel a figyelmet, egyebek mellett rámutatva, hogy az aránytalanság még szembetűnőbb, ha a legutóbbi parlamenti választáson az RMDSZ által ezen megyékben elért eredményekkel is összevetik a mostaniakat. Egyes román hírportálok politikai forrásokra hivatkozva azt állították: a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt is „átirányította” a voksok egy részét a szövetségnek. A választásokat egyértelműen megnyerő liberálisok máris cáfolták, hogy bármi hasonló történt volna.

 A magyarhang.org-on Lukács Csaba összesítette az RMDSZ által a Kárpátokon kívüli – a szociáldemokraták bázisát adó olténiai és moldvai – megyékben elért eredményeket, összevetve azokat a legutóbbi népszámlálási adatokkal, valamint a 2016-os parlamenti választásokon mért szavazatszámmal. A szerző egyebek mellett megállapítja, hogy van olyan megye, ahol hétszer annyian szavaztak az RMDSZ-re, mint három évvel korábban, miközben a magyarság aránya még elenyészőnek is jóindulattal mondható. Utóbbira Lukács egy másik példával is szolgál: Teleorman megyében – a Szociáldemokrata Párt fellegvárában – az RMDSZ harminchétszer annyi szavazatot kapott, mint ahányan a 2011-es népszámláláson magyarnak vallották magukat (669 a 18-hoz). Botoşani, Vaslui és Ialomiţa megyében ez a szorzó huszonötszörös. A szerző azt is megjegyzi, hogy mindeközben az RMDSZ a magyarok lakta erdélyi, határ menti megyékben – Szatmár, Bihar, Arad és Temes – kevesebb voksot kapott, mint 2016-ban.

Az írásban közlik a megyénkénti pontos leoszlást. Eszerint Argeș megyében 237 magyart tartanak nyilván, a szövetségre viszont 1532-en szavaztak. Botoșani megyében 38 magyar él, itt 926 volt a szavazatok száma. Brăila megyében 60 magyar lakos mellett 723-an választották az RMDSZ-t. Buzăuban 81-en vallották magukat magyarnak, és az RMDSZ 1155 voksot zsebelt be. Călărași megyében 72–686 volt az arány. Konstanca megyében 450 magyart tartanak számon, a szövetségnek mégis 1908 voksot sikerült megszereznie. Dâmbovița megyében 156 magyar él, a szavazatok száma viszont elérte az 1462-t, míg Galac megyében 133 magyar lakos mellett 1376-an pecsételtek a tulipánra. Doljban közel kétszáz magyart tartanak hivatalosan nyilván, ehhez képest 1477 szavazat futott be. Ilfov megyében (amibe nem tartozik bele a főváros) 242 magyar lakos 1056 szavazatot „hozott” az RMDSZ-nek, Prahova megyében pedig, ahol 447 magyart jegyeznek, 2188 voks érkezett a szövetség javára. Vaslui megyében 52 magyar lakos mellett 1304, az RMDSZ-re leadott szavazat volt az eredmény.

Az említettek mellett még Iași, Mehedinți, Olt és Vrancea megyében volt hatalmas eltérés a magyarok száma, valamint a leadott voksok között. Lukács Csaba a 2016-os választások eredményei kapcsán felhívta a figyelmet: Dâmbovițában csaknem hétszer, Ialomița és Prahova megyében hatszor, Iași-ban ötször annyian szavaztak most a tulipánra, mint három évvel korábban. A szerző számításai szerint nagyjából 35 ezer körüli a Kárpáton túli megyékből érkezett voksok száma.

A román média is foglalkozott a kérdéssel. A G4media portálon egyenesen azt állították, hogy mind a Szociáldemokrata Párt, mint a Nemzeti Liberális Párt szavazatokat „adott át” a szövetségnek – biztosítva a bejutási küszöb elérését ezáltal –, küldötteket „helyezve el” a választókörzetekben, akiknek a feladatuk az volt, hogy az RMDSZ-re szavazzanak. A portál szerint ezzel szerették volna „Bukaresthez kötni” a szövetséget, illetve „lekötelezni” egy jövőbeni együttműködés érdekében.

A liberálisok cáfolták a portál értesüléseit, kijelentve: nem adhattak át sehol voksokat, hiszen az SZDP legyőzése volt a céljuk, viszont olyan információkkal rendelkeznek, amelyek arra utalnak, hogy a kormánypárt „segítette” az RMDSZ-t a voksok megszerzésében. Más médiumok ugyanakkor már egyenesen egy Liviu Dragnea és Kelemen Hunor között született titkos egyezségről beszéltek, szociáldemokrata forrásokra hivatkozva.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2019-05-29: Belföld - :

Lezárja a temetőt a csíkszentmártoni tanács (Avatnának az ortodoxok Úzvölgyében)

A községi képviselő-testület múlt csütörtöki, mától hatályba lépő döntése értelmében Csíkszentmárton önkormányzata harminc napra minden tevékenységet megtilt az úzvölgyi katonai temetőben, a tatarozási munkálatok kivételével. A vonatkozó határozatról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke számolt be videóüzenetben. Bejelentésével párhuzamosan a Magyar Polgári Párt nyílt levelet tett közzé, amelyben egyrészt számonkérik Borbolytól a temető lezárása körüli késlekedést, illetve felhívják a figyelmet: a Buzău megyei Ortodox Civilizációért Egyesület június 6-án, a hősök emléknapján a katonai temetőben emlékezőünnepséget tervez, és ez alkalommal az emlékmű és a betonkeresztek felavatását is kéri a dormánfalvi önkormányzattól.
2019-05-29: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Még egy ilyen győzelem...

Már ha ezt egyáltalán győzelemnek lehet nevezni. Mert inkább hasonlít valami vérrel-verítékkel kiharcolt gól nélküli döntetlenre, amelyben volt ugyan elszántság, küzdeni akarás, de amelyben ugyanakkor minden, a szabályosság határát súroló trükköt is bevetett a csapat.