Március 15-i zászlóbírságokGálfi Árpádnak sem kell fizetnie

2019. május 29., szerda, Belföld

A Hargita megyei törvényszék tegnapi jogerős ítéletében érvénytelenítette azt a bírságot, amelyet Jean-Adrian Andrei, a megye prefektusa Gálfi Árpádra, Székelyudvarhely polgármesterére rótt ki amiatt, hogy az elöljáró magyar nemzeti színű szalagokkal díszíttette ki a várost 2018. március 15-ére, a magyar nemzeti ünnepre.

Az ítélet kivonata a bíróságok portálján jelent meg. A törvényszék teljesen megváltoztatta a prefektusnak igazat adó első fokú határozatot és érvénytelenítette a bírságolási jegyzőkönyvet. A székelyudvarhelyi az első per a hasonló tárgyúak közül, amelyben jogerős ítélet született. Mint ismert, a kormány Kovászna és Hargita megyei képviselői tavaly először bírságolták meg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely polgármestereit a március 15-én közterekre kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért, szalagokért. Az 1994/75-ös törvényre hivatkoztak, amelynek értelmében „más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi össze­jövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában”. A prefektusok a kiszabható legmagasabb, 5000 lejes bírságot rótták ki a magyar elöljárókra, és némelyiküket két egymás utáni napon is megbírságolták az állítólagos szimbólumhasználati vétség miatt.

A bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítésére indított pert Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármestere első fokon elvesztette, Sepsiszentgyörgy polgármestere első fokon megnyerte. Az elöljárók arra hivatkoztak, hogy a kitűzött jelképek nem azonosak Magyarország hivatalos zászlajával. A per során Magyarország bukaresti nagykövetsége hivatalosan elküldte az illetékes bíróságoknak a magyar zászlóra vonatkozó magyarországi jogszabályt. A megbírságolt elöljárók arra is hivatkoztak, hogy a román jelképtörvény végrehajtási utasításait tartalmazó kormányhatározat 2002-es kiegészítése rögzítette: „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”.

Hargita megye prefektusa később hasonló bírságot rótt ki Székelyudvarhely polgármesterére a 2018. október 23-án, illetve idén március 15-én kitűzött nemzeti jelképek miatt, Kovászna megye prefektusa pedig Sepsiszentgyörgy polgármesterét bírságolta meg újból a március 15-én kitűzött jelképek miatt. A két székelyföldi megye prefektusa az idei március 15. előtt levélben figyelmeztette az önkormányzatokat, hogy a magyar zászlók csak román zászlókkal együtt tűzhetők ki. Egyebek között e hatósági fellépés késztette az RMDSZ-t arra, hogy februári kong­resszusán határozatban nyilvánítsa ki: a magyar és a székely zászlót, valamint a magyar és a székely himnuszt nemzeti szimbólumnak tekinti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2019-05-29: Belföld - :

Közös jelölt az ellenzéktől, Kelemen Hunor az RMDSZ-től (Új elnököt a képviselőházba)

Az RMDSZ saját jelöltet állít Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében a képviselőház elnöki tisztségére, amely Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök elítélése és bebörtönzése nyomán üresedett meg. A román ellenzéki pártok végül közös jelöltben egyeztek ki Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) frakcióvezetőjének személyében, kivétel a Victor Ponta vezette Pro Románia Párt, amely saját jelölttel indul. A Szociáldemokrata Párt Marcel Ciolacut javasolja az alsóházi elnöki tisztségre, de ezt még jóvá kell hagynia a párt végrehajtó bizottságának. A képviselőház elnöki tisztségét időszakosan Carmen Mihălcescu eddigi szociáldemokrata alelnök tölti be az új elnök megválasztásáig.
2019-05-29: Belföld - :

Összefogást sürget az EMNP (Ep-választások)

Az erdélyi magyar pártok összefogásának a szükségességét hangsúlyozta a vasárnapi európai parlamenti választások eredményeit elemezve nagyváradi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Toró T. Tibor, a párt ügyvezető elnöke. A párt két vezetője gratulált az RMDSZ-nek ahhoz, hogy biztosította az erdélyi magyarság képviseletét az Európai Parlamentben.