Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KoszovóTeljes harckészültségben a szerb hadsereg

2019. május 29., szerda, Világfigyelő

Teljes harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vučić szerb elnök tegnap, miután a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat több szerbet is letartóztatott Észak-Koszovóban – írja az MTI a szerbiai közszolgálati televízió értesülése alapján. A Rosu öt szerbet fogott el, akiket szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak.

  • Aleksandar Vučić a szerb parlamentben 2019. május 27-én. Fotó: Marko Djurica / Reuters
    Aleksandar Vučić a szerb parlamentben 2019. május 27-én. Fotó: Marko Djurica / Reuters

Az MTI frissebb híradása szerint legalább huszonhárom koszovói szerbet, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a koszovói különleges rendőri alakulat, az akció során pedig több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek.

A koszovói hatóságok közlése szerint hónapok óta tartó nyomozás eredményeként csaptak le az egyebek mellett szervezett bűnözéssel, csempészettel és illegális kereskedelemmel gyanúsított szerbekre. Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint azonban nem bűncselekmények miatt, hanem a megfélemlítés céljával léptek be a koszovói különleges rendőrök a szerbek lakta területre, az albánok így akarják rettegésben tartani és elűzni otthonából a kisszámú koszovói szerbséget.

A helyszíni beszámolók szerint a koszovói rendőrség több helyen is ellenállásba ütközött. A szerbek Zubin Potokban például barikádokat állítottak, hogy megakadályozzák egy helyi szerb rendőrségi vezető elfogását. A Rosu áttört az útzárlaton és elfogta a gyanúsítottat.

Aleksandar Vučić szerb elnök, miután teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, valamint felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, amennyiben a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót.

Hashim Thaci koszovói elnök arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne szálljanak szembe a rendőrséggel, maradjanak nyugodtak és segítsék a hatóságok szervezett bűnözés elleni harcát. Hozzátette, a szervezett bűnözés elleni harc Koszovó európai uniós csatlakozásának egyik feltétele. A koszovói államfő a közösségi médiában azt írta, az illegális cselekmények elkövetői rács mögé fognak kerülni. Hozzátette: az akció nem egyes nemzetiségek, hanem bűnözők ellen irányult. Ramush Haradinaj kormányfő pedig arra kérte Belgrádot, hogy ne ássa alá a bűnözés elleni harcot.

Aleksandar Vučić azt mondta, azért helyezte teljes harckészültségbe a hadsereget, hogy szükség esetén, vagyis ha a koszovói szerbek veszélybe kerülnek, Belgrád azonnal tudjon reagálni. Mint mondta, az sem lehetetlen, hogy a koszovóiak a dél-szerbiai Kopaonik-hegységnél akarják majd meghúzni a szerb–koszovói határt, de Szerbia ezt meg fogja akadályozni, és a helyzet súlyosbodása esetén Belgrád megvédi a szerb nemzetet és győzni fog. A felvetett határmódosítással összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Hashim Thachi államfő a múlt hétvégén ismét beszélt Koszovó és Albánia egyesülésének, Nagy-Albánia létrehozásának lehetőségéről, így voltaképpen az albán határ húzódna a Ko­paoniknál.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását a tartomány északi részében, ahol a koszovói szerbek többsége él. A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb–koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba való bevonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, ahogyan azt is, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

Hétfőn Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök még azt nyilatkozta, Szerbiának el kell fogadnia, hogy Koszovó már nem az ország része, és törekedni kell arra, hogy normális viszony alakuljon ki a vitatott köztársasággal. „El kell ismernünk, hogy legyőztek minket. Elvesztettük a területet. (...) Nem szeretnék többé részt venni a hazudozásban és a megtévesztésben. Kimondom mindenki előtt: nincs szerb fennhatóság Koszovóban, leszámítva a kórházakat és az iskolákat – mondta a szerb elnök. Két lehetőségünk van: vagy megpróbáljuk rendezni a helyzetet, vagy maradunk a fagyos viszonynál” – folytatta a szerb elnök, aki elsőnek a védővámok megszüntetését szeretné elérni. Vučić arról is beszélt, hogy ha nem rendeződik a szerb–koszovói viszony, fennáll egy újabb összecsapás lehetősége.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 738
szavazógép
2019-05-29: Belföld - :

Tízezreket várnak (A pápa Bukarestben)

Több tízezer katolikus és ortodox hívet, valamint érdeklődőt várnak Ferenc pápa hétvégi bukaresti látogatására, amelyre szigorú biztonsági intézkedésekkel, forgalmi korlátozásokkal és egész napos programmal készülnek a szervezők.
2019-05-29: Életmód - :

Mi az a teleszkópprotézis, és mikor használják? /X/

Elkeserítő adat, hogy manapság az európai lakosság 30 százalékának nincs egyetlen saját foga sem, ha a 65-74 év közötti korcsoportot vesszük alapul. Bármilyen lelombozó, ez a szám évről évre növekszik, a korcsoport pedig egyre fiatalodik.