Hódítsuk vissza otthonainkat! 2.

2019. május 30., csütörtök, Család

Szülőnek lenni ma szinte népszerűségi versennyé vált. Arra vágyunk, hogy gyermekünk szeressen minket, mindeközben félünk mindentől, ami veszélyezteti jó kapcsolatunkat. Ezért a szülők gyakran gyermekeik minden kívánságát teljesítik, elnézik neveletlenségüket, megmentik őket tetteik következményeitől. Úgy tűnik, mintha nem lennének eszközök a hisztik, a könnyekkel és hangoskodással is járó akaratcsaták megfelelő kezelésére. Azaz mégis vannak – annyira okos eszközök, hogy képesek elhallgattatni egy toporzékoló, követelőző gyermeket.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy a gyermekei túl sok időt töltenek képernyők előtt. Egyre kezelhetetlenebbek, egyre többet vitatkoznak és egyre kevésbé akarnak részt venni a családi programokban. A felnőttek időnként próbálkoznak új szabályok bevezetésével, de nem elég erélyesek és következetesek, hogy érvényt szerezzenek azoknak. Így a gyermekek egyre inkább a média befolyása alá kerülnek, szüleik mégsem szánják rá magukat, hogy változtassanak a képernyőidővel kapcsolatos szabályokon.

Időnként jó, ha emlékeztetjük magunkat, hogy gyermekünk szülei vagyunk, és nem a barátai. Természetesen a barátságos hangnemet nem hagyhatjuk ki a nevelésből, próbálunk gyermekünk szeretetnyelvén kommunikálni, de tekintélyt is kell képviselnünk. Gyermekünknek sok barátja lehet az évek során, de csak egy anyja és egy apja.

A hétvége általában remek alkalom egy családi kirándulásra, kerékpározásra, közös sétára. A nap azonban lassan indul. A szülők egy kicsit hosszabb pihenőt engedélyeznek maguknak, a gyerekek már reggeli előtt bekapcsolják a gyermekszobában levő tévékészüléket, és végül filmnézés lesz belőle. Onnan pedig eléggé nehéz kimozdítani őket. A reggeli után még jön egy kis tévézés, és ettől már eléggé kimerültek, feszültek lesznek, ezért szüleik számára már nagy feladat, hogy az egész családot kirimánkodják a házból.

Mi történt a hétvégi családi eseménnyel? A távirányító egy karnyújtásnyira volt, a közeli erdőszélig viszont jó pár kilométert kellett volna kerékpározni. Az eltervezett szabadtéri program helyett inkább kényelmesen elnyújtóztak a képernyő előtt.

Ma a mobiltelefon, a hordozható számítógép, a táblagép, az okostévé jelenti az elsődleges szórakozást sok család számára. Nem kell hozzá erőfeszítést tenni, és olyan berögzült szokássá válik, mint a reggeli fogmosás. Ezért csak egy-két lagymatag elhatározás kevés ahhoz, hogy változtassunk családunk képernyő-használati szokásain. Gyökeres megújulásra, szemléletváltásra van szükség, „át kell programoznunk” családunk életét ahhoz, hogy gyermekeink a képernyőmentes programokat is élvezzék. És nem igaz, hogy már nem képesek rá!

Már több éve, hogy nyár közepén egy családos táborban veszünk részt. A programnak helyet adó táborozóhelyen nincs telefonjel, de amúgy sem ajánljuk a telefonok használatát. Elégedetten látjuk, hogy az ezredfordulós generáció némi tétovázás után „magához tér”: a gyermekek kőgátat építenek a patakban, barangolnak az erdőben. Gyerekfelügyeletet is csak az egészen aprók számára biztosítunk, a nagyobbakat elnyeli a „dzsungel”, ahonnan ebédidőben maszatosan, sárosan, de jókedvűen és farkaséhesen érkeznek vissza a szállásra. Egy szigorú fogyókúra közben nehéz lenne kitartanunk az elhatározásunk mellett a cukrászdában. Így van ez az okoseszközökkel is. Ha napi két órára korlátozzuk a képernyőidőt, de ugyanakkor tévékészülék áll a gyerekszobában, mellette pedig ott egy másik „kütyü”, rajta gyermekünk kedvenc játékaival, azzal igencsak megnehezítjük a dolgát. A kísértéssel teli környezet hamar felőrli az önkontrollt, bármekkora akaraterővel bírjunk is.

Kertész Tibor,
a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársa
(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2019-05-30: Nyílttér - :

Bruno Ferrero: Mások (Református hírnök)

Az apa a fiával a templomban volt.
A fiú mosolyogva megérintette az apját, és így szólt hozzá:
2019-05-30: Család - :

A sárga gévagomba 1.

Alig hagyta el Betfalvát, Tompa László szülőfaluját a vonat, az egyik patakparti fűzfán érdekes látványra figyeltem fel. Szép sárga, változatos méretű levelek virítottak a fa törzsén. Gomba volt az, persze, de nem tudtam, hogy miféle. Otthon utánanéztem Veress Magda kincses gombáskönyvében. Ízletes és legalábbis egy dolog miatt kétségtelenül csodálatos, rendkívüli gombára ismertem rá benne. Megtudtam, hogy sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) a fán élősködő zsákmányjelölt neve. Megesett hát a felderítés és az azonosítás, hátravolt még az elejtés.